L’Audiència Nacional emet una orde europea de detenció contra l’exdirigent d’ETA, Anboto

Investigada per l'assassinat de Miguel Ángel Blanco, s’ha acollit al principi d'especialitat, fet que ha fet necessària l'emissió d'una segona orde de detenció europea

María Soledad Iparraguirre, "Anboto", en un juí per la seua col·laboració en l'atentat del 94 a Getxo
María Soledad Iparraguirre, 'Anboto', en un juí per la seua col·laboració en l'atemptat del 1994 a Getxo / Ministeri de Justícia

El jutge de l'Audiència Nacional Manuel García Castelló ha acordat aquest dimecres l'emissió d'una orde europea de detenció a les autoritats de França, per a recaptar el seu consentiment i poder processar María Soledad Iparraguirre, exdirigent d’ETA coneguda com Anboto, investigada pel segrest i assassinat del regidor Miguel Ángel Blanco el juliol de 1997.

Les autoritats de França van acordar el lliurament d’Anboto a Espanya, malgrat que la investigada ha manifestat en declaració judicial que no accedeix a ser entregada a Espanya per aquests fets ni renúncia al principi d'especialitat.

García Castelló ha recordat que Anboto va ser entregada a Espanya abans que es formalitzara la seua imputació pel segrest i assassinat de Miguel Ángel Blanco. Tal com assenyala l’Audiència Nacional, d’acord amb el principi d'especialitat, “l'estat membre que desitge processar o condemnar a una persona per un delicte comés abans del seu lliurament, en execució d'una orde diferent de la que motiva el lliurament, haurà d'obtindre el consentiment de l'altre país que va acordar el lliurament”.

“Per tant, per a poder processar pels fets nous la persona que s'acull al principi d'especialitat, resulta necessària l'emissió d'una segona orde de detenció europea”, tal com ha declarat el Tribunal de Justícia de la Unió Europea, ha afirmat el jutge.

En relació amb els fets que causen el lliurament, l'acte recorda que la investigada era la responsable dels comandos legals d'ETA i estava integrada en la cúpula executiva de l'organització, en l'època que es va cometre el segrest i assassinat del regidor d'Ermua (País Basc).

En un altre acte, el magistrat ha desestimat la sol·licitud del PP en aquesta mateixa causa, perquè s'acorde ja el processament de diversos excaps d'ETA pel segrest i assassinat de Miguel Ángel Blanco. El jutge considera prematura la sol·licitud, en estar encara pendents diverses diligències d'investigació.

També et pot interessar

stats