L'Audiència Nacional arxiva la causa contra Repsol, CaixaBank, Fainé i Brufau per contractar Villarejo

El jutge Manuel García-Castellón investigava la contractació de l'excomissari pel banc i la petroliera per a una recerca al voltant de Sacyr

Els presidents de Caixabank i Repsol, Isidro Fainé i Antonio Brufau, respectivament
Els presidents de CaixaBank i Repsol, Isidre Fainé i Antoni Brufau, respectivament / Efe

El jutge de l'Audiència Nacional Manuel García-Castellón ha arxivat la investigació contra Repsol i CaixaBank, com a persones jurídiques, i contra l'expresident de l'entitat financera Isidre Fainé, i l'actual president de la petroliera, Antonio Brufau, per la contractació de l'excomissari Villarejo. En una resolució publicada aquest dijous el magistrat explica que, després d'haver practicat les diligències oportunes, no s'ha trobat cap indici de la participació, "directa o indirecta", de Brufau o Fainé en els fets.

El 8 de juliol, el magistrat va imputar Repsol i CaixaBank en la causa sobre els encàrrecs fets a l'excomissari José Villarejo, que haurien tingut com a objectiu investigar l'expresident de Sacyr Luis del Rivero. 

Respecte a Brufau i Fainé, que van quedar encausats a mitjan abril, el jutge dona per vàlids els arguments de les defenses i assegura que, de tota la documentació aportada per ambdues companyies, "no es desprén que ells tinguen una obligació de supervisió i vigilància". De fet, apunta, és més prompte "al contrari", ja que es tracta d'aspectes delegats "en els òrgans competents per a això".

El magistrat recorda que la contractació dels serveis de Cenyt, empresa vinculada a l'excomissari Villarejo, "no requeia en l'àmbit de control" dels presidents de les companyies, "sinó en el dels seus directors de seguretat". Per tant, "sense indicis" que apunten al fet que Fainé i Brufau "intervingueren de manera directa en els fets, no és possible transferir als presidents una obligació de supervisió i vigilància corporativa que està delegada en els òrgans competents per a això".

Pel que respecta al sobreseïment de la investigació contra Repsol i CaixaBank com a persones jurídiques, García-Castellón entén que "no pot exigir-se responsabilitat a la persona jurídica per la mera comissió per algun dels seus directius o empleats d'algun dels delictes previstos en el Codi Penal". No existeixen en el cas, afig el magistrat, "raons que justifiquen seguir avant en la causa amb alguna persona, siga aquesta persona física o jurídica".

També et pot interessar

stats