L'Audiència Nacional arxiva la causa d'una estafa de 20 milions d'euros a Castelló

Considera que no hi ha “suficient engany” en un cas amb 226 particulars afectats, 5 bancs i 7 empreses.

El subdelegat del govern a la Comunitat Valenciana en 2018, Juan Carlos Moragues, al costat dels objectes confiscats per les forces de seguretat
El subdelegat del govern a la Comunitat Valenciana en 2018, Juan Carlos Moragues, al costat dels objectes confiscats per les forces de seguretat / Arxiu. 'À Punt NTC'

L'Audiència Nacional ha acordat el sobreseïment provisional i l’arxivament d'una causa que investigava la presumpta estafa de més de 20 milions d'euros d'una suposada organització criminal amb base a Castelló. Els afectats són 226 particulars, 5 entitats bancàries i 7 empreses financeres i de rèntings. 

El cas naix de l'anomenada operació Aldabra, al març del 2018, quan la Guàrdia Civil va detindre 29 persones, 25 d'elles a Castelló, acusades de delictes d'estafa, blanqueig de capitals, falsedat documental i pertinença a organització criminal. 

La investigació apuntava a un entramat empresarial de més de 30 societats, 10 de les quals eren offshore, amb seu a les Seychelles, als Estats Units i a Xipre, que oferien préstecs a través de pàgines web. El suposat engany consistia a fer que el client demanara un préstec de 5.000 euros, però només en rebia 3.000 i s'aprofitaven així de l'estat de necessitat de les persones, segons assenyalaren fonts de la investigació. 

Ara, l'Audiència Nacional no hi aprecia delicte i considera que no s'acredita un "engany suficient, ni pel que fa als prestataris ni als prestamistes". Quant al delicte de blanqueig, la resolució indica que cal que hi haja un delicte antecedent. També es parla de "falsedat instrumental en documents mercantils", però en no concórrer delicte d'estafa ni haver-hi constància d'utilització per a frau fiscal, es conclou que l'ús "pot ser innocu i la conducta, en principi, impune". Contra la resolució judicial, els afectats poden presentar un recurs. 

També et pot interessar

stats