L’Audaz portarà a Algesires els migrants rescatats per l’Open Arms

Robles defensa l’actuació del govern espanyol en la crisi del vaixell humanitari davant “la tossuderia” del ministre italià Matteo Salvini.

Diversos migrants esperen al vaixell de l’ONG Open Arms, el passat 20 d’agost
Diversos migrants esperen al vaixell de l’ONG Open Arms, el passat 20 d’agost / Francisco Gentico (Efe)

El vaixell Audaz, de l’Armada, portarà al port d’Algesires els quinze migrants que el govern espanyol s’ha compromés a acollir entre els més de 80 rescatats pel vaixell de salvament de l’ONG Proactiva Open Arms.

“Les previsions que tenim són que, al llarg del matí, se’ns done la llista definitiva dels migrants que la Comissió Europea ha determinat que vinguen a Espanya”, ha precisat la ministra de Defensa en funcions, Margarita Robles, en una entrevista en la Cadena SER. La ministra ha indicat que els membres de l’embarcació ja estan a Sicília en contacte amb les autoritats i, quan els lliuren la llista definitiva, pujaran a bord.

Robles ha negat que la nau de l’Armada estiguera enfront de Lampedusa quan els migrants es trobaven a Sicília. “En absolut”, ha contestat taxativa la ministra, que ha advertit que la gent “confon la discreció amb la falta d’informació”. “Puc dir alt i clar que ens hem dirigit a Sicília quan la Comissió ens ho ha indicat i sempre amb la màxima col·laboració. Espanya creu que totes aquestes qüestions relatives a la migració han de decidir-se en el marc europeu”, ha subratllat.

Robles ha defensat l’actuació del govern espanyol en la crisi de l’Open Arms davant “la tossuderia” del ministre d’Interior italià, Matteo Salvini. “S’actua quan hi ha una emergència humanitària”, ha subratllat la titular de Defensa davant les crítiques, qui, a més, consideren que l’emergència humanitària hauria d'haver tingut lloc en el moment del rescat, 19 dies abans. “Jo sé que els esdeveniments passen molt ràpidament, però hi havia sis països que havien decidit acollir als migrants i va ser el senyor Salvini qui no va deixar que desembarcaren. Ha de ser l’autoritat judicial la que diu que han de desembarcar”, ha insistit.

“Un rescat en el mar serà una foto, però no resol el problema”

Quant a la decisió de l’ONG de tornar a rescatar persones migrants del mar quan Itàlia li retorne el vaixell, la ministra ha dit que el govern “no entrarà en polèmiques amb Open Arms” i que el que importa és que els migrants arriben a Espanya. “Un rescat al mar serà una foto, però no resol el problema”, ha advertit. Preguntada sobre per què Espanya no acollirà els migrants rescatats pel vaixell humanitari Ocean Viking, Robles ha respost que és una decisió de la Unió Europea, encara que ha admés que abans han d’oferir-se els països. “Si hi ha algun país que sempre està disposat per raons estrictament humanitàries és Espanya”, ha defensat la ministra.

També et pot interessar

stats