Directes
Ara en la televisió
LES NOTÍCIES DEL MATÍ
Ara en la ràdio
LES NOTÍCIES DEL MATÍ

L’atenció en salut mental a la infància i joventut a la Comunitat Valenciana es reforçarà amb 69 nous professionals

Segons informa la Generalitat, els ingressos hospitalaris per malalties psiquiàtriques d'adolescents s'han duplicat respecte a 2019

Xiquetes i xiquets amb mascareta

A partir del mes de gener s’iniciarà la contractació de 69 nous professionals per a reforçar l'atenció en salut mental a la població infantil i juvenil. Segons informa la Generalitat, els ingressos hospitalaris per malalties psiquiàtriques d'adolescents han augmentat un 94% respecte a 2019, i s'han incrementat en un 17% els pacients de psiquiatria infantil en relació amb el mateix any.

“La pandèmia, però també altres factors de risc com les desigualtats econòmiques, l’emergència climàtica o la situació de polarització, han tingut un impacte sense precedents sobre la salut física i mental de tota la població”, explica el catedràtic en Psiquiatria Rafael Tabarés, comissionat de Presidència per a la Salut Mental.

I la pitjor part d’aquest impacte, afegeix Tabarés, ha sigut per a xiquets i xiquetes, joves i adolescents, persones majors, dones i persones amb diagnòstics previs d’algun problema de salut mental. Són els grups de població més vulnerables i sobre els quals s’ha de posar especial atenció, assenyala el comissionat.

Per aquest motiu, i en el marc del pla de xoc anunciat a l'agost, en els pròxims mesos la Generalitat desplegarà un conjunt d’actuacions amb l’objectiu de fer-se càrrec de la preocupant situació de la salut mental de menors. La primera d’elles serà la contractació de 69 nous professionals per a reforçar les unitats de salut mental infantil i juvenils a tota la Comunitat Valenciana. Això suposarà la creació de tres equips d'intervenció comunitària especialitzats i altres tres equips comunitaris per a casos d'alta complexitat, formats per psicòlegs, psiquiatres, terapeutes ocupacionals i infermeres especialistes en salut mental.

A més d’aquest conjunt d’actuacions assistencials, explica Tabarés, el pla també incorpora la creació de tres hospitals de dia d'atenció infantil i juvenil i un programa d'ocupació que permetrà crear una xarxa d'agents de salut composta per al voltant de 450 joves amb malaltia mental greu que ajudaran altres persones de la seua edat.

“Les xifres són contundents i com a societat hem d’estar a l’altura”, defén Tabarés, que explica que la pandèmia ens ha obert els ulls i ens ha fet pensar que qualsevol de nosaltres pot acabar patint un problema de salut mental. Ara, el que toca, segons apunta, “és ser capaços de posar-nos en la pell d’aquells més vulnerables, com els xiquets i xiquetes, i no deixar que caiguen pel precipici”.

Salut mental