L'atenció primària reclama un augment del 25% de la plantilla

El col·lectiu denuncia que la pandèmia ha tret a la llum les seues carències i els ha convertit en blanc de les crítiques

L'atenció primària reclama un augment del 25% de la plantilla / À Punt NTC

El col·lectiu de professionals de l'atenció primària, una de les cares més visibles de la sanitat i també moltes vegades el primer blanc de les crítiques, celebra aquest dilluns el seu dia amb una sensació agredolça. Saben que són fonamentals per a vetlar per la salut de la població, però denuncien que els falten mans i reclamen un augment del 25% de la plantilla.  

Eva Suárez és pediatra al centre de salut Borriana II i des que va fer el MIR tenia clar que volia dedicar-se a l'atenció primària. Assegura que el que més li agrada és veure com els xiquets i les xiquetes creixen i encara la recorden. Però per a poder passar consulta com cal necessiten tindre una ràtio per sota dels 900 pacients i no superar les 35 visites al dia. 

En el cas de les persones adultes, els professionals i les professionals consideren que atendre més de cinquanta pacients cada dia perjudica greument l'atenció, per això reclamen un augment de la plantilla en totes les categories professionals dels centres de salut.

La secretària general de la Federació de Sanitat de CCOO-PV, Rosa Atiénzar, explica que en molts centres de salut hi ha només un infermer per cada dos metges i això dificulta, per exemple, fer el seguiment adequat dels pacients crònics. 

Lluny de dotar-los de més recursos, la pandèmia, diuen, ha tret a la llum les carències de l'atenció primària i els ha convertit en blanc de les crítiques. “Durant el confinament vam ser herois i ara som vilans”, diu Eva Suárez. 

També et pot interessar

stats