L’Associació Tren Alcoi-Gandia denuncia el saqueig de l'estació del tren Xitxarra, a l’Orxa

Fan una crida pública a les persones que fan els saquejos perquè tornen les restes de l'estació que s'han emportat recentment

El tren de l'Orxa 10 / À Punt NTC

El veïnat de l'Orxa, població que acull una de les dotze estacions al llarg del trajecte Alcoi-Gandia, ha denunciat el saqueig de l'històric del tren Xitxarra, també conegut com el tren dels anglesos o el tren del carbó, que va impulsar el canvi socioeconòmic a les comarques del Comtat, l'Alcoià i la Safor.

Els veïns volen mantindre aquest patrimoni, que va contribuir al benestar del municipi i al desenvolupament comercial, i que és part de la seua història. L'Orxa encara conserva una de les dotze històriques estacions de l’anomenada línia Alcoi-Gandia, per on va passar fins a l’any 1969 l’anomenat tren Xitxarra, pel soroll que feia. 

Degoteig de saquejos

Però actualment assisteixen a la continuada desaparició d'aquest patrimoni. Jaume Gómez, membre de l'Associació Tren Alcoi-Gandia, explica que l'únic que volen els veïns és preservar aquests restos d'història per al futur de la localitat i de la comarca, i així poder contar que aquest tren els va canviar el model de vida. Una història, la d'aquest tren, a la qual va dedicar un capítol el programa Dossiers, de RTVV.

L’empremta del tren dels anglesos, que simbolitza el canvi de model socioeconòmic al Comtat, l’Alcoià i la Safor, s’ha convertit en una via verda de saqueig. ‘’Poc a poc s’ho emporten tot, fins i tot les pedres. Ja no queda quasi res i el que volem demanar és que ho tornen tot’, explica Jaume Gómez a À Punt.

Gràcies a disposar d’aquest transport, el municipi del Comtat va poder donar eixida a tones de paper, vi i oli que produïa la comarca. Ara, el sostre a dos aigües, els carreus, la coronació i les cantoneres ja són una herència perduda irrecuperable, però l'Orxa vol mantindre les restes d'aquest llegat, el d’un tren que va estar actiu durant 76 anys, fins al 1969, i que serpentejava per la vora del riu Serpis. Un vestigi de la història que algunes rutes per la natura s’encarreguen de recordar.

També et pot interessar

stats