L'Associació Espanyola de Pediatria alerta d'un repunt de les meningitis associades als meningococs W i Y

A partir de maig Sanitat incorporarà la protecció contra aquests bacteris a la vacuna dels 12 anys.

VÍDEO | L\'Associació Espanyola de Pediatria alerta d\'un repunt de les meningitis associades als meningococs W i Y

Aquest dimecres, com cada 24 d'abril, es commemora el Dia Mundial de la Meningitis, una inflamació de les membranes que envolten el sistema nerviós central, a la qual s'atribueixen un miler de casos cada any a Espanya. La majoria dels contagis són vírics, amb un pronòstic generalment benigne, en contrast amb les infeccions d'origen bacterià, que pot deixar seqüeles o causar la mort si no es tracta de manera immediata. 

En la vespra de l'efemèride, el Comité Assessor de Vacunes de l'Associació Espanyola de Pediatria (AEP) ha alertat del repunt de dos bacteris associats a la inflamació de les meninges, els meningococs W i Y a tot Europa. Al primer d'aquest s'atribueix una mortalitat de fins al 29%.

L'informe epidemiològic de la Conselleria de Sanitat estima 12 possibles casos de meningitis enguany a la Comunitat Valenciana, dels quals entre cinc i sis podrien correspondre al cep W. 

Aquesta situació ha obligat a modificar el calendari de vacunació i des de l'1 de maig la vacuna de la meningitis dels 12 anys, que protegia contra el meningococ C, s'ampliarà als ceps A, W i Y. La vacunació en aquesta edat s'explica perquè el bacteri es contagia des dels adolescents a altres grups de risc, com els menors de tres anys i els ancians.

Amb tot, experts com la pediatra valenciana Maria Garcés Sánchez, que és membre del comité assessor de vacunes de l'APT, recorden el control de la meningitis es troba en la millor situació en 30 anys per l'existència de vacunes contra els microorganismes més habituals relacionats amb malaltia. De fet, el 2018 la Comunitat Valenciana va registrar el menor nombre de casos de meningitis de la seua història, amb només 23 d'infeccions per meningococ.

La vacunació contra  el meningococs B, fora del calendari

El canvi d'estratègia contra la meningitis no afecta el meningococs B, la vacuna del qual, Bexero, que s'aplica a menors de quatre anys continua però fora del calendari obligatori. Les autoritats sanitàries d'Espanya i la Comunitat Valenciana justifiquen la mesura en el contrast entre el cost elevat -400 euros en quatre dosis- i l'escassa prevalença de la malaltia, un fet que ha dut moltes famílies a assumir pel seu compte la despesa. Les Canàries i Castella i Lleó han anunciat que inclouran la vacuna en el calendari obligatori, seguint les recomanacions de l'Associació Espanyola de Pediatria, que recomana facilitar l'accés a les famílies amb menys recursos.

Enguany la Comunitat Valenciana ha registrat tres casos de meningitis del tipus B, només un d'ells en un menor de dos anys, l'edat en què la infecció resulta més perillosa.

Cocidint amb el dia mundial sobre la meningitis, l'Associació Espanyola de Pediatria ha encetat la campanya #CerrandoElCírculo, per a donar visibilitat a la infecció i resoldre els dubtes associats a la vacunació.

També et pot interessar

stats