L'aroma de les tomaques pot protegir altres cultius enfront d'infeccions o la sequera

Un estudi de l'Institut de Biologia Molecular i Cel·lular de Plantes de la UPV assegura que aquesta hortalissa emet un compost per a resistir els atacs dels bacteris.

VÍDEO | L\'aroma de les tomaques pot protegir altres cultius enfront d\'infeccions o la sequera

Les investigacions de l'Institut de Biologia Molecular i Cel·lular de Plantes, de la Universitat Politècnica de València (UPV) junt amb el Consell Superior d'Investigacions Científiques (CSIC), han demostrat que una aroma emesa per les tomaques pot protegir altres cultius enfront d'infeccions o la sequera.

Publicat en la revista científica Frontiers in Plant Science, l'estudi assegura que aquesta hortalissa emet un compost volàtil denominat butirat d'hexenil, per a resistir els atacs dels bacteris, i, com ha informat la UPV, aquest descobriment pot utilitzar-se en altres plantes.

Diverses aplicacions com a alternativa natural

Com ha explicat la investigadora de l'Institut de Biologia Molecular i Cel·lular de Plantes (UPV-CSIC), Purificación Lisón, l'aplicació d'aquest compost en camp permetria al sector disposar d'una nova estratègia natural per a millorar el rendiment dels cultius d'una forma "senzilla, barata i molt eficaç".

En tractar-se d'un compost volàtil, podria aplicar-se tant polvoritzant-lo sobre la planta com en dispositius difusors i, com han destacat, entre les propietats d'aquest mètode hi ha la nul·la toxicitat.

Així mateix, han observat que les plantes de tomaca tractades també són més tolerants a la sequera, i han confirmat la seua eficàcia per a diverses espècies vegetals, en concret de les famílies de la tomaca, dacsa, alfals, cítrics i tabac.

Un altre ús: controlar els processos de maduració

L'aplicació d'aquest descobriment va més enllà, ja que, com afegeix l'estudi, una altra forma d'utilitzar-lo podria ser el "control dels processos del desenvolupament i maduració", que permetria que les plantes tractades entraren en una espècie de "letàrgia" induïda, fet que podria proporcionar a l'agricultor una nova estratègia per al control dels moments de recol·lecció i adaptar-se millor a les necessitats del mercat.

També et pot interessar

stats