L'àrea metropolitana de València exigirà a Madrid un tracte just per al transport

Ajuntaments i Generalitat demanen 38 milions dels Pressupostos Generals de l'Estat de 2018 pel que consideren una injustícia davant altres ciutats de l'Estat.

Foto de família dels alcaldes i les alcaldesses que s'han reunit hui
Foto de família dels alcaldes i les alcaldesses que s'han reunit hui

Representants de la Generalitat i responsables municipals d'una bona part dels municipis que integren l'àrea metropolitana de València viatjaran a Madrid la setmana que ve per a manifestar-se davant del Ministeri d'Hisenda i reclamar els 38 milions d'euros que demanen al Govern central per a finançar el transport públic que utilitzen a diari els prop de 2 milions d'habitants de la zona. 

Segons els càlculs que ha realitzat l'Autoritat de Transport Metropolità de València, des del 2011 l'àrea metopolitana de València ha deixat de percebre de l'Estat més de 300 milions d'euros en subvencions, mentre altres àrees d'Espanya n'han percebut més de 1.500.

 

València és la tercera àrea més poblada d'Espanya, però en el projecte dels Pressupostos Generals de l'Estat per a 2018 no es contempla cap partida per a subvencionar el seu transport, mentre que apareixen consignats 127 milions per a Madrid, 109 per a Barcelona o 48 per a les Canàries.

L'alcalde de València, Joan Ribó, ha dit que no hi ha una explicació racional i objectiva possible a esta marginació i ha destacat: "és imprescindible dir a Montoro que ha de resoldre açò perquè cada dia són milers de persones les que es veuen afectades per les polítiques de transport de l'àrea metropolitana".

El secretari autonòmic d'Habitatge, Obres Públiques i Vertebració del Territori, Josep Vicent Boira, ha assenyalat que, amb els diners que deixem de rebre, es podria haver reordenat dues vegades tota la xarxa de transport concessional de la Comunitat o haver acabat la T2 del metro. Dels diners que arriben de Madrid dependrà que puguem implantar una tarifa única per al metro i l'autobús, o que es puga modernitzar el metro i la flota d'autobusos.

 

Es presentaran mocions a tots els municipis

 

Boira ha anunciat que es presentaran mocions sobre el tema en tots els ajuntaments afectats i viatjaran a Madrid per a donar visibilitat a la problemàtica valenciana perquè "pareix que el Govern central només entén les coses quan les accions es fan al quilòmetre zero de Madrid", ha dit.

En la reunió convocada a la Conselleria d'Habitatge han assistit represetants de 45 municipis de l'Horta, el Camp de Túria, el Camp de Morvedre, i la Ribera. La data de la marxa a Madrid encara està per concretar en funció de les agendes dels alcaldes que hi viatjaran. La Conselleria i els ajuntaments aprofitaran el viatge per a reunir-se amb els grups parlamentaris i representants del Congrés dels Diputats i sol·licitar que s'esmenen els pressupostos per a atraure inversions a la Comunitat.

També et pot interessar

stats