L'Aquarius ja navega rumb a València, on arribarà dissabte

Els 629 migrants a bord del vaixell han rebut aliments i medicaments d'Itàlia i han iniciat el trasllat a la ciutat en tres embarcacions diferents.

Façana de l'Ajuntament de València
Façana de l'Ajuntament de València

L'Aquarius, el vaixell de bandera de Gibraltar que estava ple a vessar de migrants, navega rumb a València des de les 9 i quart de la nit de dimarts. L'embarcació, de 77 metres d'eslora, ha començat la travessia després de completar el transbord de bona part de les 629 persones que transportava a dues embarcacions italianes més, una de la guàrdia costanera i una altra de la marina italiana.

Les tres naus, que viatgen en conserva (això és en grup i al ritme que marca la més lenta), podrien arribar al port de València la nit de divendres a dissabte si mantenen la velocitat actual, que és de 10 nucs. Abans d'iniciar la travessia, que no té previst cap escala, les tres embarcacions han rebut tota classe de provisions i medicaments. A bord viatgen també personal humanitari de l'Orde de Malta i d'Unicef.

València, preparadaMentrestant, València es prepara i ja ha començat a treballar en el protocol d’acollida. Durant el matí de dimarts s'han reunit la consellera de Justícia, Gabriela Bravo, la presidenta del Tribunal Superior de Justícia, la Fiscalia de Menors i presentants del Col·legi d'Advocats, que han valorat les necessitats jurídiques de les persones afectades per la crisi humanitària. De vesprada, s'ha reunit la comissió mixta coordinada per la Generalitat encarregada d'organitzar l'atenció i l'acollida de persones refugiades i desplaçades forçosament. Aquesta comissió està formada per diverses conselleries, la Federació Valenciana de Municipis i Províncies, les diputacions, la Universitat de València i algunes entitats com ara la Creu Roja o Càritas. També hi han assistit representants del Port de València i de l'ajuntament de la ciutat. En la trobada s'ha decidit reforçar els dispositius de sanitat de primera acollida, el jurídic i el de psicòlegs, que atendran individualment les persones desplaçades, ja que s'espera que hi haja històries molt dures, de molt de temps en travessia i malalties mentals. El departament d'Emergències de Creu Roja liderarà el dispositiu dels primers dies atenent els cremats pel sol, les embarassades i els menors que arriben a La Marina de València. La vicepresidenta del Consell, Mónica Oltra, que ha presidit la reunió, ha assegurat: "no hem d'oblidar que la Mediterrània no pot ser una fossa comuna". Dimecres de matí s'ha convocat una reunió entre Emergències de la Generalitat i el dispositiu de Creu Roja. Determinaran tots els detalls que cal tindre en compte en l'atenció als refugiats. Posició de l'Aquarius a l'inici de la travessia / Marine TrafficSolidaritat de les poblacions valencianesD'altra banda, diferents municipis de la Comunitat Valenciana s'han oferit per a acollir els migrants de l'Aquarius. L'alcalde de València, Joan Ribó, ha dit que la resposta dels municipis valencians ha sigut "massiva, immediata i amb molta implicació". A tall d'exemple, l'Ajuntament de Castelló ha posat la ciutat i els seus recursos a disposició de la Generalitat per a col·laborar en totes les accions necessàries. Castelló disposa d'un pla municipal d'acolliment per a donar suport a les persones que arriben a la Unió Europea fugint de les crisis humanitàries. Està consensuat amb les ONG, el bisbat i les associacions de veïns. L'Ajuntament d'Alcoi també s'ha mostrat disposat a acollir els immigrants i l'Arquebisbat de València ha anunciat que ofereix tots els seus recursos per a atendre'ls, si finalment arriben. Municipis acollidors València, preparada

Solidaritat de les poblacions valencianes

També et pot interessar

stats