L'anulació de les escoltes telefòniques marca les estratègies de les defenses en el juí pel pla urbanístic d'Alacant

A les crítiques a la instrucció judicial i a la Fiscalia Anticorrupció se suma la petició d'expulsió immediata de l'Ajuntament d'Alacant i d'Esquerra Unida.

Banqueta dels acusats en el juí per les presumptes irregularitats del PGOU d'Alacant, aquest dimarts
Banqueta dels acusats en el juí per les presumptes irregularitats del PGOU d'Alacant, aquest dimarts / À Punt NTC

A l'Audiència d'Alacant s'ha représ aquest dimarts el juí pel presumpte tracte de favor a l'empresari Enrique Ortiz en la tramitació del pla general d'ordenació urbana (PGOU) d'Alacant. En la sessió de hui, en què han continuat les qüestions prèvies, la defensa de l'exalcalde d'Alacant, Luis Díaz Alperi, ha demanat la nul·litat de les 85 escoltes telefòniques que originaren el cas, com ja va fer la setmana passada la successora en el càrrec i també encausada, Sonia Castedo.

El tribunal ha de dilucidar la validesa d'aquestes gravacions telefòniques que donaren origen a les investigacions policials. Les peticions perquè s'anul·len en la causa judicial marquen les estratègies de les defenses arran de l'antecedent que va suposar el fet que l'Audiència d'Alacant absolguera, ara fa un mes, els 34 acusats d'una altra branca de Brugal, basant-se en la invalidesa de les escoltes. Era la causa que va jutjar suposades irregularitats en la contracta de recollida de residus d'Oriola.

L'advocat de Díaz Alperi, Vicente Grima, ha sol·licitat també anul·lar la investigació policial que l'incrimina perquè, segons argumenta, aleshores l'exregidor popular era diputat autonòmic i, per tant, aforat. "Tot i això, va ser investigat materialment per la policia, amb l’aquiescència del ministeri fiscal i del jutge d'Oriola", ha afirmat el lletrat.

Abans d'entrar al juí, l'advocat que representa l'Ajuntament d'Alacant, José Maria López, ha destacat que és lògic que les defenses dels acusats maniobren en aquest sentit per a invalidar unes gravacions que, segons ha dit, són contundents. Però les defenses dubten de la veracitat i integritat dels DVD que contenen les 354 converses telefòniques en què es basaria la culpabilitat dels huit processats.

A les dures crítiques a la investigació judicial i a la Fiscalia Anticorrupció, a què acusen de vulnerar drets fonamentals dels acusats, s'ha sumat la petició d'expulsió immediata d'aquest procediment judicial de l'Ajuntament d'Alacant i d'Esquerra Unida, acusació particular i popular respectivament. Ha sigut la defensa de José Luis Castedo, germà de Sonia Castedo, i de l'exregidor socialista Javier Gutiérrez, qui ha fet la petició. A més, ha arguït que s'han vulnerat drets fonamentals, com ara el secret de les comunicacions, el dret de defensa i a la tutela judicial efectiva.

Fiscalia Anticorrupció i acusacions, per la seua banda, s'oposen a la pretensió de Díaz Alperi de prestar declaració després de les proves pericials, un fet inusual perquè tindria avantatges sobre els altres acusats.

Entre els acusats per la tramitació del PGOU d'Alacant hi ha els dos exalcaldes populars Sonia Castedo i Luis Díaz Alperi, per als quals demanen deu anys de presó pels presumptes delictes de tràfic d'influències, suborn i revelació d'informació privilegiada. En el pacte de conformitat que va tancar inicialment el promotor urbanístic Enrique Ortiz amb totes les acusacions i la Fiscalia a canvi de rebaixar la condemna reconeixia haver pactat la tramitació del projecte amb els dos regidors mitjançant regals, viatges i diners en metàl·lic. Però poques setmanes abans de començar el juí, l'empresari i altres dos acusats es van retractar i ara volen defensar la seua innocència en el procediment. Queda pendent saber l'efecte que puga tindre en el judici el fet que un altre dels investigats sí que manté l’acord de conformitat amb les acusacions i la Fiscalia Anticorrupció.

També et pot interessar

stats