L'ampliació del permís de paternitat tanca la bretxa entre el sector públic i el privat

Segons un estudi "cada vegada més, per ser un bon pare cal prendre el permís".

L'ampliació reforça el permís de paternitat com a nova norma social.
L'ampliació reforça el permís de paternitat com a nova norma social.

L'ampliació del permís de paternitat de quatre a cinc setmanes ha aconseguit  tancar la bretxa d'utilització d'aquest dret entre el sector públic i el privat, i segons el tipus de contracte. 

Com ha posat de manifest el projecte d'investigació interuniversitari Foment de l'equilibri laboral i familiar des de les empreses, abans que entrara en vigor aquesta norma els pares en el sector privat utilitzaven menys aquest permís que al sector públic, i els treballadors autònoms menys que els assalariats.

L'estudi també reflecteix que els directius continuen fent menys ús del permís de paternitat que la resta, així com els pares amb parelles no ocupades.

La investigació ha estudiat des de l'any  2015 fins a 2018 les condicions familiars i empresarials que permeten als homes implicar-se en la cura dels seus fills i filles, i d'aquesta es desprén que "l'ampliació reforça el permís de paternitat com a nova norma social. Cada vegada més per ser un bon pare cal prendre el permís".

A més, segons un experiment en línia, els pares i les mares que redueixen la jornada laboral a 35 hores tenen menys probabilitats d'ascendir en la seua carrera laboral, situació que penalitza més a les mares, perquè elles usen aquesta mesura de flexibilitat "molt més que els pares". 

Quant a la manera en què s'organitzen les famílies per a demanar els permisos després del part, la directora del Centre d'Estudis de Gènere de la UNED, Teresa San Segundo, ha  advocat per la defensa de la salut de la mare i perquè el pare puga generar relacions més estretes amb el nadó.

En aquesta línia ha assenyalat que el primer període del permís "ha de ser per a la mare, per a la seua recuperació" i ha rebutjat compatibilitzar el permís del pare amb el de la mare. "Cal repartir el període del permís perquè es veja més protegit l'interés del menor", ha explicat.

També et pot interessar

stats