L'amenaça del despoblament plana sobre un centenar de pobles valencians

Vistabella fa una crida per a famílies pobladores amb l'objectiu de no tancar l'escola.

L\'amenaça del despoblament plana sobre un centenar de pobles valencians
L'amenaça del despoblament plana sobre un centenar de pobles valencians

Vistabella necessita famílies. L'escola de la localitat de l'Alcalatén torna a córrer el perill de tancar les portes el curs que ve i que els 11 xiquets que ara hi estudien hagen de buscar alternatives. Entre altres, s'haurien de desplaçar a pobles de l'entorn o canviar de domicili i, per tant, abandonar el poble.

La solució més immediata és buscar noves famílies pobladores. Ara hi ha poc més de 300 habitants. L'últim xiquet que va nàixer allí va ser fa 6 mesos. En 5 anys el nombre d'habitants xiquets s'ha rebaixat a la meitat. L'Ajuntament ja ha fet una crida per a buscar, sobretot, famílies nombroses que vinguen a viure a canvi de facilitats per a treballar al poble i residir-hi. 

L'oferta ha tingut ara per ara la resposta de 25 interessats, alguns d'ells provinents de països tan llunyans com Veneçuela i Colòmbia.

Al voltant d'un centenar de pobles de les comarques interiors de Castelló, València i Alacant es troben en un perill seriós de despoblament. Són les primeres xifres que s'han posat damunt la taula durant la constitució del grup de treball de la Comissió Interdepartamental per a la Lluita contra el Despoblament dels Municipis Valencians. 

Aquest grup, dirigit per la consellera d'Agricultura, Medi Ambient i Desenvolupament Rural, Elena Cebrián, ha establit les primeres línies de treball per a fer un diagnòstic de la situació i determinar quins indicadors permetran mesurar el risc de les localitats analitzades.

 Així, es valorarà la densitat demogràfica, la taxa d'edat, l'accés o la distància als centres sanitaris o educatius, a altres nuclis de població o als serveis bancaris. El grup de treball avaluarà també les accions que ja estan en marxa i elaborarà un catàleg d'actuacions com a base d'un pla integral a 4 anys. L'altre eix del grup de treball és donar a conéixer les actuacions concretes als beneficiaris perquè puguen aprofitar-les. 

També et pot interessar

stats