L'alineament solar torna a la finestra del Micalet a pesar del cel ennuvolat

El 15 d'agost és l'únic dia en què es produeix aquest fenomen per l'especial orientació de la finestra gòtica.

L\'alineament solar torna a la finestra del Micalet a pesar del cel ennuvolat
L'alineament solar torna a la finestra del Micalet a pesar del cel ennuvolat

Una finestra construïda al segle XIV a la torre del Micalet de la catedral de València registra, com cada 15 d'agost, un alineament dels rajos del sol. Enguany, a pesar que el cel estava ennuvolat, "l'alineament ha sigut més breu que en altres ocasions", segons el president de l'Associació de Campaners de la Catedral, Francesc Llop.

El 15 d'agost, quan se celebra l'Assumpció de la Mare de Déu, és l'únic dia de l'any en què es produeix aquest fenomen. Va ser descobert el 2010 en comprovar l'entrada de llum per aquesta finestra atípica, situada a la coneguda com a sala de la presó, al segon cos del Micalet, a la part que recau a la porta dels Ferros.

La manera en què el sol incideix, quan no està ennuvolat i el temps ho permet, fa que la llum entre a l'interior de la sala i forme a la zona central del terra un rectangle de llum de poc més de tres metres i mig de llarg.

La finestra gòtica va ser dissenyada amb una orientació especial pels mestres d'obra del segle XIV perquè es produïra aquest alineament solar, com una forma de retre homenatge a la Mare de Déu en la festa de l'Assumpció, i també com una tradició en certes construccions de l'època.

També et pot interessar

stats