L’Albufera, una millora insòlita en el nivells de l’aigua des de fa deu anys

La perellonada, que consisteix en el tancament de les goles del Perelló, a Sueca, aporta beneficis agrícoles i mediambientals

L’Albufera, en uns nivells insòlits d’aigua des de feia deu anys / À Punt NTC

Feia quasi deu anys que no s'aconseguia inundar una superfície tan gran de cultiu d'arròs a l'Albufera. Enguany ha sigut possible gràcies a l'aportació d'aigua de qualitat del Xúquer i el Túria, una tradició agrícola que ajuda a recuperar i mantindre la salut d'aquest emblemàtic espai natural. 

La denominació de perellonada prové del tancament de les goles del Perelló, a Sueca. La tradició, que va començar a final del segle XVIII, permet mantindre inundats els camps d’arròs durant l’hivern. Això aporta beneficis agrícoles i mediambientals i feia anys que no s'inundava tanta superfície com enguany. 

“Hem aconseguit en els últims temps una assignació ambiental expressa per als mesos fora de cultiu, des d’octubre fins a maig, i això ens ha permés embassar superfícies que en l’última dècada s’havien quedat en sec”, explica el director de Conservació de l’Albufera de l’Ajuntament de València, Joan Miquel Benavent. 

L'aigua cobreix enguany més de 10.000 hectàrees, la major part de la superfície dedicada a l'arròs. L’arrosser Vicent Aleixandre confirma que enguany la temporada va bé: “si no tenim una bona perellonada patim perquè la brossa se'n va de mare”.

Quan acabe el procés al cap d'unes setmanes, els camps d'arròs es buidaran i l'aigua alimentarà el llac. Es produeix una proliferació d’organismes aquàtics molt important, i per això millora la qualitat del llac”, afig Benavent. 

La perellonada contribueix a evitar la intrusió d'aigua marina i beneficia abundants colònies d'aus, que troben a l'Albufera refugi i aliment en abundància durant l'hivern. Un paisatge especial dins d'Europa, que els antics poetes àrabs batejaren com "l'espill del sol".  

També et pot interessar

stats