L'Ajuntament de València, decebut amb la proposta de dotació d'aigua per a l'Albufera

L’esborrany del Pla Hidrològic Nacional preveu invertir 149 milions d’euros en mesures de gestió hídrica, sanejament, depuració i pràctiques agrícoles

Cóm afecta el Pla Hidrològic a l'Albufera / À Punt NTC

L'Ajuntament de València i la Generalitat han valorat els efectes de l’esborrany del Pla Hidrològic Nacional presentat aquest dilluns per la ministra de Transició Ecològica, Teresa Ribera, tant al Parc Natural de l’Albufera com en diverses actuacions de sanejament i depuració d'aigües a l'Horta Sud, en el marc del Pla Hidrològic del Xúquer.

La consellera de Transició Ecològica, Mireia Mollà, s’ha mostrat satisfeta amb tres mesures previstes per l’Estat per a l'Horta Sud com són la construcció del nou col·lector sud, una depuració nova al Pla d'Alcàsser i una bassa per a la regulació i xarxa de distribució dels efluents regenerats. Unes obres per a les quals s'estimen uns pressupostos de 19, 35 i 36 milions, que executarà l'Estat.

Pel que fa al Pla Hidrològic del Xúquer, contempla 149 milions d'euros en inversions a l'Albufera, que es divideixen en mesures de gestió hídrica, de sanejament i depuració, en les pràctiques agrícoles, de millora de la qualitat i l'estat ecològic, i del control i seguiment.

El vicealcalde de València i regidor de Transició Ecològica, Sergi Campillo, s'ha mostrat "decebut" per la proposta de dotació d'aigua per al llac que inclou el Pla Hidrològic Nacional. La reivindicació històrica del consistori, de setanta hectòmetres cúbics com a cabal d’hivern de l’Albufera, a l’esborrany apareix, però condicionada a altres actuacions.

Segons Campillo ha explicat als mitjans de comunicació, l’Ajuntament de València s’ha quedat molt lluny de les expectatives que tenia dipositades en aquest pla. “Ens trobem amb una proposta que no garanteix un cabal ambiental per a la tardor-hivern. Se supedita tot a la modernització de regadius, que per una part és comprensible, però l’Albufera està l'última de la llista de les prioritats”, ha afirmat.

El vicealcalde ha remarcat que el llac continua "contaminat". No obstant això, ha considerat positiu que "el pla de conca reconega que, durant els mesos en què no es conrea arròs, d'octubre a març, el parc necessita uns setanta hectòmetres cúbics per a la seua supervivència". Sergi Campillo recorda que "el parc és una zona humida que necessita aigua en quantitat i qualitat".

També et pot interessar

stats