L’Ajuntament de Sueca vol donar un ús cultural i didàctic a l'antic molí d’arròs de la Vila

L'objectiu és recuperar-lo tal com estava a principi del segle XX i després convertir-lo en un museu o escola de cuina, per a la qual cosa necessiten fons públics o privats

Recuperació de molins a Sueca / À Punt NTC

El Molí de la Vila, un dels molins de principi del segle XX en millor estat i de majors dimensions d'Europa, està ubicat a la localitat de Sueca, a la Ribera Baixa. Ara l'Ajuntament vol que les instal·lacions incloguen un museu de l'arròs o una escola de cuina, però es necessiten molts recursos per a les obres de condicionament.

Les grans dimensions de l'edifici, ubicat a Sueca, parlen d'un passat d'esplendor. A principis del segle XX va gaudir de les tecnologies més modernes destinades a la producció de l'arròs. El moliner Joan López ha explicat a À Punt que abans hi havia molts molins a la comarca, però ara només hi queda aquest.

Carme Pérez, regidora de Medi Ambient de Sueca, ha explicat que un molí com aquest, amb tan bon estat de conservació de l'edifici i de la maquinària, només se'n troba un altre a Alemanya. "És el molí millor conservat d'Europa i molt avançat per a l'època".

Imatge de l'interior del Molí de la Vila
Imatge de l'interior del Molí de la Vila / À Punt NTC

El molí va quedar inactiu als anys seixanta del segle XX. Actualment, és propietat de l'Ajuntament de Sueca, que té molts projectes per aprofitar l'espai com ara un museu de l'arròs o una escola de cuina. Carme Pérez, regidora de Medi Ambient de Sueca ha explicat que necessiten inversors i preferirien que foren públics. L'objectiu es restaurar-lo i recuperar-lo tal com estava en l'època. El molí ha passat per diverses fases de restauració i es troba a l'espera de més inversions per a poder continuar-les.

Imatge de les instal.lacions del Molí de la Vila de Sueca
Imatge de les instal.lacions del Molí de la Vila de Sueca / À Punt NTC

La principal força motriu del molí era l'aigua del Xúquer traslladada fins a Sueca gràcies a una séquia. Es tractava d'un gran molí per una gran producció d'arròs. Des de Sueca s'abastia pràcticament a tota Europa durant la Primera i Segona Guerra Mundial, als dos bàndols de guerra, ha explicat Joan López.

També et pot interessar

stats