L'Ajuntament d'Alacant compra la part del camp de l’illa de Tabarca que seguia en mans privades

El consistori adquirirà tres parcel·les rústiques, que sumen 23 hectàrees en total, per 220.000 euros

Vista aèria de l'Illa de Tabarca a Alacant (Alacantí)
Vista aèria de l'illa de Tabarca a Alacant / Ajuntament d'Alacant

El camp de l’Illa Plana de Nova Tabarca passarà a ser íntegrament de titularitat pública. D’aquesta manera, aquesta àrea protegida de la reserva marina estarà íntegrament formada per sòl públic, per a preservar el valor mediambiental i paisatgístic d'aquesta illa, l'única habitada de la Comunitat Valenciana. Així ho ha aprovat aquest dimarts la junta de govern de l'Ajuntament d'Alacant, que ha donat llum verda a la compra de les tres últimes parcel·les rústiques que quedaven en mans privades (23 hectàrees en total) per 220.000 euros.

El govern municipal considera aquestes superfícies de gran valor mediambiental, ja que els terrenys es troben en un estat completament natural, ocupats per la vegetació endèmica de l’illa sense cap element artificial ni construccions, i serveix d’ecosistema a molta fauna d’interés natural.

El territori, de gran valor mediambiental i rodejat de patrimoni

Els terrenys envolten dos dels principals monuments que conté l'illa: per una banda, el Far, una construcció del 1854, de la qual es conserva tota l'estructura original; i per l’altra, la Torre de Sant Josep, l'última de les construccions militars realitzada a l'illa el 1791, que va allotjar primer un destacament militar i després la caserna del Reial Cos de Carabiners. Ambdues zones són també de titularitat pública i pertanyen a l'Estat.

A més, el territori adquirit per l'Ajuntament d'Alacant té la qualificació urbanística de sòl no urbanitzable (és a dir, és un Paratge d'Especial Protecció) dins del Pla General d’Ordenació Urbana vigent. També està inclòs en la declaració del Bé d'Interés Cultural de l'Illa de Tabarca. Formen part igualment de la reserva marina natural declarada per la Conselleria de Medi Ambient. D'altra banda, formen part de l'espai de la Xarxa Natura 2000 del LIC Tabarca, i són també Zona ZEPA.

Els nous terrenys que ocupen el Camp de l'Illa Plana estan inclosos en el conjunt patrimonial. L'arxipèlag de Nova Tabarca està declarat com a Conjunt Historicoartístic des del 1964, la figura jurídica de conservació patrimonial més important, a més de la declaració de reserva marina d'interés pesquer del 1986.

També et pot interessar

stats