L'Agència Valenciana Antifrau proposa la creació d'una agència nacional anticorrupció

L'AVAF suggereix que siga independent de les administracions públiques i que estiga adscrita al Congrés.

El director de l'AVAF, Joan Llinares, en la comissió de les Corts
El director de l'AVAF, Joan Llinares, en la comissió de les Corts / Inma Caballer (Les Corts)

L'Agència Valenciana Antifrau (AVAF) ha proposat la creació d'una futura Agència Nacional Anticorrupció durant el procés obert pel Ministeri de Justícia de consulta pública de la directiva europea Whistleblowers, que obliga a incorporar canals de denúncia en les empreses.

Així, l'AVAF aposta per una entitat d'àmbit estatal, adscrita al Congrés i supletòria a les comunitats que no compten amb aquesta institució. D'aquesta manera, proposa que aquesta autoritat nacional siga independent de les administracions públiques i del sector públic.

L'agència ha emfatitzat que els treballs que s'estan desenvolupant des de la directiva europea suposen una oportunitat única que hauria de plasmar-se en una “ambiciosa llei per a la prevenció i la lluita contra el frau i la corrupció”.

D'altra banda, l'organisme antifrau ha assenyalat com a àmbit essencial les administracions públiques i els sectors dependents o vinculats. Així mateix, recomana incloure altres àmbits i polítiques de la legislació nacional, sempre que hi haja risc de dany greu a l’interés públic i al benestar de la societat per l'incompliment de la legislació.

En relació amb els canals de denúncia, l'agència ha destacat que les denúncies anònimes són la millor eina per a protegir la persona que denuncia o alerta d'irregularitats i proposa que siga obligatòria la implantació de bústies internes en les empreses de menys de 50 treballadors i als municipis de fins a 10.000 habitants, fet que suposa una rebaixa al nivell exigit perquè siga obligatòria.

També et pot interessar

stats