L'Agència Espanyola de Protecció de Dades reivindica un pacte d'estat per a prohibir els mòbils als col·legis

Ho veuen fonamental per a lluitar contra l'addicció a les tecnologies dels menors i per tal de reduir els casos de ciberassetjament

Actualment, la Comunitat de Madrid i Galícia són les úniques comunitats autònomes espanyoles que prohibeixen l'ús de telèfons mòbils
Actualment, la Comunitat de Madrid i Galícia són les úniques comunitats autònomes espanyoles que prohibeixen l'ús de telèfons mòbils / À Punt

La directora de l'Agència Espanyola de Protecció de Dades (AEPD), Mar España Martí, ha reclamat que es duga a terme "un pacte d'estat", presentat fa uns mesos per associacions de la infància i secundat per l'AEPD, per a prohibir l'ús dels mòbils en els col·legis perquè "es reduirien els casos de ciberassetjament".

"Estem en el moment estratègic perquè es regule l'ús dels mòbils, ens estem jugant la salut de la població jove. No deixar que s'utilitze el mòbil en les escoles és una manera de minimitzar el risc que es graven casos de ciberassetjament", ha declarat durant la roda de premsa de presentació del Pla Digital Familiar de l'Associació Espanyola de Pediatria (AEP).

Actualment, la Comunitat de Madrid i Galícia són les úniques comunitats autònomes espanyoles que prohibeixen l'ús de telèfons mòbils com a mecanisme de comunicació en els col·legis durant els períodes lectius, mentre que en la resta de regions són els centres els que en limiten l'ús. En concret, Galícia va prohibir l'any 2015 l'ús de mòbils en els centres educatius, mentre que la Comunitat de Madrid el va prohibir en 2020.

"Seria molt més fàcil si en compte de ser dues comunitats autònomes hi haguera un pacte d'estat i, en l'àmbit de la Comissió General d'Educació, totes les administracions educatives, per unanimitat, ho aprovaren", ha ressaltat la directora de l'AEPD.

Entre els riscos principals de l'ús excessiu de les pantalles en xiquets i adolescents la directora de l'AEPD ha destacat especialment les afeccions en el neurodesenvolupament, sobretot abans dels dos anys, a banda dels problemes de ciberassetjament i en la salut sexual, més en l'etapa adolescent i amb l'ús dels mòbils en els col·legis.

"En l'Agència som conscients de com l'ús inadequat i excessiu d'Internet pels menors té conseqüències molt greus sobre el desenvolupament de la seua personalitat, arribant a casos d'addiccions, sèxting o ciberbullying, entre altres", ha declarat.

Per aquest motiu, la directora de l'AEPD ha assenyalat que, encara que aquest pacte d'estat "arribaria tard, mai és tard per a reparar". "Estem en començament de legislatura i és el moment que en les comunitats autònomes que ja s'han format els governs, es reprenguen les mesures, que són molt concretes, que s'han proposat en aquest pacte d'estat", ha apuntat.

"És molt major l'addicció a les tecnologies que l'addicció al joc i com més prompte millor es detecte el problema molt menor serà el risc", ha afegit.

També et pot interessar

stats