L’Agència Espanyola de Medicaments alerta que el consum dels opioides creix un 50% en els últims deu anys

El Ministeri de Sanitat, davant d'aquesta xifra alarmant, treballa per aconseguir un major control de la prescripció

Opiàcis prevenció

L’Agència Espanyola de Medicaments alerta que el consum de fàrmacs amb opioides creix un 50% en els últims deu anys. Els especialistes incideixen que aquesta realitat ja és un greu problema en altres països, “que no ens passe a nosaltres”, ha dit Carlos Tornero, cap del servei d’anestèsia de l'Hospital Clínic de València. Als Estats Units l’elevat consum d'opioides està afectant moltes persones. És un problema derivat del consum de fàrmacs altament addictius perquè tenen com a principi actiu un component dels opiacis.

El 2021 va tancar amb quasi 20 dosis diàries per 1.000 habitants

El 2021 es va tancar amb un consum de quasi 20 dosis diàries per cada 1.000 habitants. El que es proposa ara el Ministeri de Sanitat és un major control de la prescripció d'aquests fàrmacs, que són habituals per als pacients de càncer però que també es fan servir en dolor crònic i “que trobem a la farmàcia sempre amb recepta”, com ha explicat Carme Farinós, de la farmàcia 24 hores de València.

Tramadol
Tramadol / À Punt NTC

Són fàrmacs marcats -amb un punt negre- com a estupefaents i que a les farmàcies guarden amb mesures de seguretat especials. Segons l'Agència del Medicament, el principi actiu d'aquesta família més consumit a Espanya és el tramadol, combinat amb paracetamol. Com ha explicat Carlos Tornero, el problema d’aquests fàrmacs es que creen addicció.

El principi actiu més consumit a Espanya és el Tramadol

A la unitat del dolor de l'Hospital Clínic de València des de fa tres anys fan un control sobre la prescripció d'aquests fàrmacs. El pla arreplega un protocol d'actuació del col·lectiu mèdic per a detectar i derivar els problemes pel consum d'aquests fàrmacs en el pacient.

També et pot interessar

stats