L'Agència Espacial Europea descobreix un llac d'aigua líquida i salada davall el gel de Mart

És la primera vegada que es detecta aigua en estat líquid en el planeta roig.

Superfície de Mart
Superfície de Mart / ESA-Mars Express

Un grup d'investigadors italians ha anunciat aquest dimecres que per primera vegada es tenen proves de la presència d'aigua líquida a Mart. El radar instal·lat en la sonda Mars Express de l'Agència Espacial Europea ha detectat aigua líquida i salada en un llac subterrani davall d'una capa de gel a la regió polar sud del planeta.

El perfil que dibuixa el radar és molt similar al dels grans llacs d'aigua líquida trobats a l'Antàrtida i Groenlàndia. La investigació, que ha publicat la revista Science i ha sigut presentada a la seu de l'Agència Espacial Italiana, confirma per fi la presència d'aigua líquida a Mart, fet que se sospitava des de fa temps. La nau espacial Mars Express, llançada el 2003 amb l'objectiu d'estudiar l'atmosfera i la geologia marcianes, ja havia descobert gel en els pols del planeta roig.

Per a arribar a aquestes conclusions, l'equip d'investigadors italians va obtindre 29 conjunts de mostres del radar, amb les quals es va detectar una àrea que mostrava un canvi molt pronunciat a 1,5 quilòmetres sota la superfície del gel i que s'estenia uns 20 quilòmetres. Roberto Orosei, responsable científic del radar instal·lat en la sonda Mars Express, ha explicat que es va captar que els ressons procedents de la zona on han trobat l'aigua eren més forts que els ressons de la superfície i que aquesta circumstància es produeix solament quan s'observa aigua subglacial com en l'Antàrtida.

Els científics no descarten la possibilitat de trobar un ‘‘depòsit biològic’’ ja que està provat que alguns bacteris poden sobreviure a baixes temperatures i sobretot gràcies a les substàncies salines. No obstant això, han explicat que poder trobar-hi alguna evidència serà difícil i es necessitarien molts anys per a aconseguir-ho.

També et pot interessar

stats