L'advocat general de la UE dona la raó a Valtònyc

Creu que no es va aplicar la legislació adequada per a demanar l'extradició i que s'ha d'utilitzar el llei vigent l'any 2012.

El raper mallorquí Josep Miquel Arena, conegut com Valtònyc, en una imatge d'arxiu
El raper mallorquí Josep Miquel Arena, conegut com Valtònyc, en una imatge d'arxiu / Efe
26 de novembre 2019 - 13:05

L'advocat general del Tribunal de Justícia de la Unió Europea (TUE), Michal Bobek, ha donat la raó al raper mallorquí Josep Miquel Arena, conegut com Valtònyc, respecte al fet que Espanya no hauria d'haver aplicat de manera retroactiva la llei penal espanyola de 2015 per a sol·licitar la seua extradició a les autoritats judicials belgues, sinó la del 2012, en vigor quan van ocórrer els fets, que implica una menor condemna. 

Per tant, segons el jurista txec, la justícia belga ha d'utilitzar com a referència el Codi Penal espanyol vigent l'any 2012 per a decidir sobre el lliurament de Valtònyc i no el de 2015, que castiga amb un màxim de tres anys de presó l'apologia del terrorisme. Michal Bobek conclou així que Espanya no va emetre correctament l'euroordre per a sol·licitar el lliurament de Valtònyc.

La justícia belga té fixada la vista del juí sobre l'entrega del cantant el 24 de desembre, si bé podria retardar-se en cas que el TJUE no haguera publicat abans la resposta definitiva.

El mallorquí, que es troba fugit a Bèlgica des de juny de 2018, va ser condemnat per l'Audiència Nacional a tres anys i mig de presó per delictes d'amenaces, enaltiment del terrorisme i injúries a la Corona, una sentència posteriorment confirmada per la sala segona del Tribunal Suprem.

La justícia belga va rebutjar en primera instància el lliurament de Valtònyc al·legant que no existia la doble incriminació, és a dir, cap dels tres càrrecs pels quals va ser condemnat a Espanya estan tipificats com a delicte tant a Espanya com a Bèlgica, decisió contra la qual va recórrer la Fiscalia de Gant. Ara, la tesi de Bobek, que no és vinculant per a la sentència però solen coincidir, implica que la doble incriminació en el cas no se sosté i, per tant, s'anul·laria l'euroordre.

També et pot interessar

stats