L'advocada d'una de les supervivients: "Palma és un feminicida sense precedents en la història d'Espanya. El mal fet persona"

Les acusacions particulars tracten d'acreditar la condició d'assassí en sèrie de Jorge Ignacio Palma en la segona sessió de presentació de les conclusions contra l'acusat

L'acusat (esquerra) mira amb atenció l'exposició de la lletrada de l'acusació particular Isabel Carricondo
L'acusat (esquerra) mira amb atenció l'exposició de la lletrada de l'acusació particular Isabel Carricondo / À Punt NTC

La segona i última ronda de conclusions de les acusacions populars ha insistit en la idea que Jorge Ignacio Palma és un assassí en sèrie i ha demanat el veredicte de culpabilitat per l'assassinat de tres dones —Arliene Ramos, Lady Marcela Vargas i Marta Calvo— i l'intent d'homicidi i els abusos sexuals contra set més.

L'advocat Vicente Escribano, que representa la més jove de les supervivents de les presumptes pràctiques sexuals amb cocaïna de Palma, ha presentat les conclusions com "un relat de violència, acarnissament i ignomínia, un autèntic viatge a l'infern, causat per un monstre i assassí de veritat".

Repassant l'informe forense, Escribano ha presentat l'acusat com un manipulador per a aconseguir els seus fins, "el mal". Assegura que no tenia interés en el sexe, sinó que "el seu leitmotiv era posar fi a la vida" de prostitutes. Una idea que sustenta en el testimoni de les supervivents i en el de la seua representada, a la qual no va atendre després de presumptament intoxicar-la amb cocaïna. Ella estima haver estat quatre hores sense consciència, vint minuts li va dir ell. "I què fa? No res, perquè estava gaudint amb la seua mort. Aquest és el seu caire de monstre", ha dit.

També ha recordat que va intentar quedar amb la mateixa xica, dies després, a parer del lletrat "per a matar-la definitivament, perquè quan no acaba la faena ho torna a intentar".

No tenia interés en el sexe; el seu 'leit motiv' era posar fi a la seua vida

Escribano ha destacat que l'acusat no ha aportat cap evidència ni testimoni per a demostrar la seua versió a diferència de les supervivents, que han proporcionat versions coincidents sobre un patró comú, tot i no conéixer-se entre elles. El lletrat ha destacat al jurat que la veracitat del relat de les dones compleix amb els requisits del Suprem per a considerar-los prova de càrrec per delictes comesos en la intimitat.

En la mateixa línia, la càrrega probatòria del testimoni coincident de les supervivents, ha insistit després l'advocada Isabel Carricondo, companya del lletrat Juan Carlos Navarro i membre del despatx que representa la majoria de les denunciants. La lletrada, que formulava les conclusions sobre una de les xiques, ha repassat detalladament totes les proves, contradiccions i possibles mentides que apunten la culpabilitat de Palma, a qui ha definit com "el mal fet persona".

És el mal fet persona. Ens trobem davant d'un assassí en sèrie, un depredador de dones vulnerables

"Va matar tres dones, Arliene, Lady Marcela i Marta, i va intentar-ho amb almenys set més. Ens trobem davant un assassí en sèrie, un depredador de dones, dones vulnerables" —ha dit Carricondo— "les va enganyar amb un joc sexual, la festa blanca, que va convertir en sàdic, i va seguir a la caça i captura 72 hores després de la mort de Marta, telefonant a altres dones". "És un feminicida sense precedents en la història d'Espanya, no he trobat un cas igual", ha sentenciat.

Al seu torn, Juan Carlos Navarro, l'advocat de la resta de supervivents i de les famílies de dues de les presumptes víctimes mortals, Lady Marcela i Arliene, ha insistit en la condició d'assassí en sèrie de Palma, turmentant per una frustració cap a les dones que s'ha manifestat en els informes forenses. Citant l'anàlisi del criminòleg Vicente Garrido, l'ha descrit com l'executor d'un ritual, que situava les víctimes "en un joc homicida d'emocions per a desenvolupar una fantasia homicida".

Per a Navarro ha quedat provat que sabia què feia, per la seua condició de narcotraficant experimentat i amb dues condemnes, que emprava droga d'altíssima puresa com una arma, com un verí. "És l'expert tirador que quan dispara no fallarà", ha explicat Navarro, que a argumentar la intencionalitat conscient de l'acusat.

Situava les víctimes en un joc homicida d'emocions per a desenvolupar una fantasia homicida

En consideració de lletrat, Palma no busca el benefici econòmic, i per això no adultera ni talla la cocaïna, com sí que ho estava la droga que li van interceptar en una detenció a Navarra. Ací, segons l'advocat de l'acusació, l'emprava com a instrument per a sotmetre les dones: "S'assegura d'executar la presa, l'ha comprada [a la prostituta], la té al seu domini i entra en aqueixa emoció prohibida per les dones", ha dit.

Navarro ha repassat al jurat popular el llistat d'elements incriminatoris contra l'acusat però també altres indicis, com la gestualitat inalterable, tancant les mans i baixant en cap, com assumint, segons l'acusació, culpa i vergonya. "El 90% de les vegades el seu comportament ha sigut aquest, excepte quan la meua companya Isabel Carricondo l'acusava. Llavors la mirava i somreia per a intimidar-la, s'enfrontava a una dona que l'estava dient coses que no volia escoltar", ha explicat l'advocat.

El lletrat ha desmuntat la també declaració, només a preguntes de la defensa de l'acusat, destacant al tribunal popular que l'acusat només diu recordar episodis que no l'incriminen o poden generar dubtes sobre les imputacions. "Qui menteix ha de tindre bona memòria, per això no contesta mai a les acusacions. Si s'haguera arriscat al nostre interrogatori, no haguera tingut la mínima oportunitat d'intentar confondre'ls", ha destacat Juan Carlos Navarro.

Qui menteix ha de tindre bona memòria, per això no contesta mai a les acusacions

L'advocat de l'acusació particular ha insistit a destacar l'alt valor de la coincidència del relat de les supervivents, tot i la manca de relació i coneixement entre elles i el fet que hagen denunciat en moments diferents. "El testimoni de les set víctimes i el que ens diuen la investigació sobre les altres tres ens porta a enervar la presumpció d'innocència i fa que la balança s'incline a favor d'aquesta acusació", ha conclòs.

Els lletrats han tingut paraules d'agraïment a Marisol Burón, la mare de Marta Calvo, per entendre que la valentia a denunciar i fer públic el cas de la filla va activar la resta de denúncies que han permés reconstruir els presumptes antecedents criminals de l'acusat. "Totes les dones hem de donar-li les gràcies, perquè a partir d'ara es tracte d'una altra manera les dones que exerceixen una determinada professió", ha manifestat l'advocada Isabel Carricondo, que ha destacat que l'única motivació del despatx per al qual treballa de participar en el judici és la voluntat "que es faça justícia perquè se'ns respecte a totes les dones".

També et pot interessar

stats