L'activitat sísmica no para a La Palma, amb una cadena de terratrémols

Les llengües de lava del Cumbre Vieja avancen imparables cap a la mar, a uns 100 metres per hora, la qual cosa ha obligat a confinar el veïnat de San Borondón, Marina Alta, Marina Baja i la Condesa

El volcà Cumbre Vieja ha començat novament a expulsar lava entre explosions intermitents
El volcà Cumbre Vieja ha començat novament a expulsar lava entre explosions intermitents / Ángel Medina G. (Efe)

A l'illa de La Palma l'activitat sísmica no para. Una cadena de terratrémols s'ha succeït en les últimes hores mentre les llengües de lava del Cumbre Vieja avancen imparables cap a la mar. Ho fan a una velocitat d'uns 100 metres per hora emportant-se el que troben per davant. Això ha obligat a confinar el veïnat de quatre nuclis urbans de Tazacorte que estan en el camí de la colada.

San Borondón, Marina Alta, Marina Baja i la Condesa són les poblacions on s'ha demanat a la gent que no isca al carrer, que es quede a casa i tanque les finestres. La pluja de cendra ja cobreix més de 1.300 hectàrees de l'illa.

Preocupen els gasos nocius que acompanyen la colada de magma que podria arribar a la mar en les pròximes hores. Segons com vaja l'evolució de la lava també es podria procedir a l'evacuació. També es demana que s'extremen les precaucions en les poblacions situades en un radi de cinc quilòmetres des del volcà perquè les explosions poden fer que es trenquen els vidres de les vivendes.

Diumenge el magma ja va travessar el nucli de Todoque i es va emportar per davant l'església i moltes més vivendes.

Un gran riu de lava

El volcà de La Palma ha entrat aquest dilluns en una nova fase en la qual torna a generar fortes explosions de tipus estrombolià i ha format una gran colada de lava que descendeix des del con principal pel camí obert per les anteriors, després d'una jornada en la qual va semblar detindre's de manera sobtada i en què l'activitat va cessar durant hores.

Sense comptar amb la gran quantitat de lava que està expulsant des de dilluns, del volcà han eixit en una setmana 46,3 milions de metres cúbics de materials.

Segons l'última dada que maneja el comité científic del Pla d'Emergències Volcàniques de Canàries (Pevolca), la lava estava dilluns de vesprada a uns 800 o 1.000 metres en línia recta de la costa.

Pendent de l'evolució del volcà hi ha un ampli desplegament a La Palma de tècnics i científics que estan monitorant diferents indicadors per a poder, si no predir, detectar cada novetat com més prompte millor.

De moment, la qualitat de l'aire en tota l'illa continua sent bona i es descarta la possibilitat de pluja àcida en 24 hores, encara que pot haver-hi un empitjorament per una inversió tèrmica en un pròxim canvi en les condicions meteorològiques.

La lava cobreix ja 258 hectàrees
La lava cobreix ja 258 hectàrees / Copernicus

686 habitatges i 258 hectàrees afectats

Segons els últims mesuraments del sistema de satèl·lits d'observació terrestre Copernicus la lava, que en alguns trams arriba a un gruix de 50 metres, ha afectat 686 habitatges i una superfície de 258 hectàrees.

El nombre de persones evacuades de les seues cases està en unes 5.600, després que diumenge pogueren tornar-hi els aproximadament 200 veïns evacuats divendres per la intensificació de les erupcions. D'altra banda, són ja 22,2 els quilòmetres de carreteres destruïdes per l'avanç de les colades.

També et pot interessar

stats