Les ‘kellys’ de Catalunya, primeres a constituir un sindicat

Las Kellys Catalunya’ naix com a nova eina per a lluitar pels drets laborals de les cambreres de pis d'aquesta comunitat

El grup català ha sigut el primer a sindicar-se
El grup català ha sigut el primer a sindicar-se

Les cambreres de pis, autodenominades kellys com a acrònim de "las que limpian", estan constituïdes com a associació a nivell estatal des del 2016, però des del principi s'han organitzat per grups territorials que adapten les reivindicacions de l'associació a la realitat del seu entorn. Fins ara han aconseguit que les seues malalties professionals siguen reconegudes per les mútues, però encara els queden moltes reivindicacions. 

El grup català ha sigut el primer a sindicar-se per a continuar lluitant pels seus drets i fent-ho des de la participació en el diàleg social.

La portaveu de les kellys a Catalunya, Vania Arana, ha explicat que pateixen una vulneració de drets tan gran que han decidit utilitzar una nova eina per a continuar la lluita, ja que, afirma, "podem batallar amb més força estant sindicades".

Arana ha afirmat que lluiten per l'aprovació de la llei Kelly, que busca posar fi a la cessió il·legal de treballadores, una de les principals reivindicacions de les kellys en l'àmbit estatal, juntament amb la sobrecàrrega de treball en el sector. "Continuarem a per totes", ha afegit.

D'altres objectius que ha definit el sindicat Las Kellys Catalunya en els seus estatuts són promoure mesures de prevenció de riscos laborals i vetlar perquè es complisca la normativa existent, combatre la temporalitat en el sector i denunciar les pràctiques irregulars, fomentar la cooperació i l'ajuda entre les treballadores i oferir-los assistència i assessorament.

A més, reivindiquen el seu "caràcter de denúncia de la precarietat amb perspectiva de gènere, i amb vocació d'acabar amb la bretxa salarial" existent en aquest sector, ja que es tracta d'un treball realitzat per dones.

L'organització ha fet una crida a afiliar-s'hi a totes les treballadores que netegen i preparen habitacions d'establiments hostalers, amparades pel conveni d'hostaleria i turisme, però també a les que no estan reconegudes com a tal però que fan aquesta feina i a totes les pensionistes i jubilades que hagen treballat en aquest sector.

Una de les iniciatives que tenen les kellys en marxa ara mateix és aconseguir que la pàgina web de valoració d'hotels i restaurants Trip Advisor cree un segell per a reconéixer tots aquells hotels que contracten en bones condicions les seues treballadores.

També et pot interessar

stats