Karkubi, la droga amb haixix i pegament que fabricava una xarxa espanyola amb participació valenciana

La Policia Nacional desarticula una organització que traficava amb fàrmacs a Alacant, Lleida i Madrid per a elaborar aquesta substància estupefaent al Marroc. Hi ha huit detinguts 

Material incautat en l'operació policial
Material incautat en l'operació policial / Policia Nacional

La Policia Nacional i l'Agència Tributària han desarticulat una organització internacional assentada a Espanya que traficava amb fàrmacs per a elaborar una droga anomenada karkubi, al Marroc. És el nom col·loquial amb què es coneix la barreja de medicaments psicotròpics amb haixix, alcohol o pegament. L'operació s'ha saldat amb huit persones detingudes a Alacant, Madrid i Lleida i suposa la confiscació de fàrmacs més gran duta a terme fins la data a Espanya: 200.000 pastilles de la família de les benzodiazepines, que tenen efectes sedants, hipnòtics i ansiolítics, entre d'altres. Les autoritats s'han incautat en total mig miler de pastilles entre els dos països, cinc quilos de cocaïna i 27.000 euros en efectiu. 

La investigació es va iniciar al juny de 2021 gràcies a l'intercanvi d'informació amb el Centre de Cooperació Policial de Tànger MED, que va comunicat a la Policia Nacional que havien intervingut un furgó de lloguer amb matrícula marroquina, arrendat per una empresa de transport amb domicili a Lleida, amb 4.477 grams de cocaïna i 361.672 comprimits de fàrmacs psicotròpics. 

Les persquisicions dutes a terme des d'aleshores permeteren determinar l'existència d'una organització criminal, amb fortes arrels a la ciutat de Lleida, presumptament dedicada a l'obtenció de diferents medicaments de la família de les benzodiazepines per a la posterior fabricació de karkubi al Marroc. L'operació policial s'ha desenvolupat en quatre fases en tres províncies espanyoles. A la catalana estava establit el líder de l'organització, mentre que a Alacant detingueren el principal proveïdor de pastilles de l'entramat, base per a elaborar la droga.

Després de diverses gestions, les forces de l'ordre van observar que la xarxa obtenia els fàrmacs mitjançant la falsificació de receptes mèdiques. Utilitzaven persones amb antecedents policials i addictes a substàncies estupefaents, ja que es tracta de productes que normalment són receptats a consumidors habituals de droga. Els retribuïen la feina amb xicotetes quantitats de diners o amb alguna substància estupefaent. Una vegada aconseguits els medicaments els enviaven al Marroc, on se situen els laboratoris clandestins de fabricació de karkubi. Aquesta droga, que es presenta en càpsules conegudes en el mercat negre com cartutx, recàrrega, ampolla roja o Guadalupe, s'obté mesclant medicaments psicotròpics amb haixix, alcohol o cola i pot provocar al·lucinacions i psicopaties.

També et pot interessar

stats