La jutgessa Lara Esteve reclama ampliar el concepte de violència de gènere per a incloure agressions fora de la parella

També demana eliminar el delicte d’abús i que s’englobe com a delicte d’agressió, atenent si hi hagut o no consentiment de la víctima.

Lara Esteve en 'À Punt NTC Matí'
Lara Esteve en 'À Punt NTC Matí'

Les violacions, les agressions fora de la parella o la mutilació genital. Són delictes que el Conveni d’Istanbul, del qual forma part Espanya des del 2014, inclou com a formes de violència de gènere. Una ampliació del concepte que, a pesar d’això, encara no recull l’ordenament jurídic espanyol. La jutgessa especialitzada en aquest àmbit, Lara Esteve, ha reclamat, en declaracions a À Punt NTC Matí, que aquests delictes també es consideren i es penalitzen en el marc de la violència de gènere.

Així mateix, la jutgessa ha expressat la necessitat d’acabar amb la diferenciació entre els conceptes d’abús i d’agressió en el Codi Penal i que es tipifique el delicte com a agressió tenint en compte si hi ha hagut o no consentiment per part de la víctima. Una qüestió, que, junt amb la de l'ampliació del concepte de violència de gènere, es troba a hores d'ara en revisió en el marc del pacte d’Estat en aquesta matèria.

Lara Esteve també ha demanat una reducció de les dilacions en aquests processos per a evitar casos com el d’una jove a Riba-roja (Camp de Túria), que va ser violada repetidament, però l’alt tribunal va decidir reduir la condemna als acusats per retards en el procés. Un exemple en què caldria actuar és la reducció del temps que es tarda a fer les valoracions de danys psicològics a les víctimes, que segons ha indicat, tarden entre quatre i sis mesos.

Augment del nombre de casos o de denúncies?

Si ha augmentat el nombre de casos de violència cap a les dones, l’especialista Lara Esteve ha assenyalat que no sabria dir si és producte de l’augment de les denúncies o si veritablement hi ha hagut una pujada en la quantitat d’agressions. Sobre el que sí que ha alertat és al voltant del creixement de casos entre la població adolescent, especialment amb l’ús de les noves tecnologies i del consum de substàncies. Per això, ha demanat a les institucions més recursos i formació en aquest àmbit.

També et pot interessar