La jutgessa del cas Erial: “Els indicis contra Zaplana perduren i creixen amb la instrucció”

La magistrada rebutja passar la causa a l'Audiència Nacional, com demanaren les defenses de l'expresident valencià i d’Olivas.

L'expresident de la Generalitat Eduardo Zaplana, a la Ciutat de la Justícia de València
L'expresident de la Generalitat Eduardo Zaplana, a la Ciutat de la Justícia de València / Arxiu

El cas Erial, que intenta esclarir el suposat cobrament de comissions a canvi d'adjudicacions de l'expresident de la Generalitat, Eduardo Zaplana, continuarà investigant-se a l'Audiència de València perquè la magistrada que instrueix la causa ha rebutjat la petició de l'exministre, que demanava que el cas passara a l'Audiència Nacional. En la interlocutòria en què desestima la sol·licitud, la magistrada afirma, sobre l'exculpació de l'expresident valencià, que “els indicis contra ell perduren i creixen amb la instrucció”.

Els dos expresidents, Eduardo Zaplana i José Luis Olivas, també investigat, demanaven que la titular del jutjat número 8 de València s'inhibira en favor dels jutjats centrals d'instrucció de l'Audiència Nacional, a Madrid, en considerar que la part més considerable de la investigació se centra sobre suposats delictes comesos a Luxemburg, Suïssa i l'Uruguai. En concret, transferències fetes cap a Andorra i Hong Kong de diners obtinguts en comissions a canvi d'adjudicacions d'obres públiques en els anys en què Zaplana presidia el Consell.

El cas es va obrir el 2018 per a investigar el suposat cobrament de 10,5 milions en comissions derivades de les concessions d'ITV i parcs eòlics a la Comunitat Valenciana, fets que podrien constituir delictes de suborn, blanqueig de capitals, malversació i prevaricació.

La causa, que ha estat paralitzada per la crisi sanitària del coronavirus, es reactiva aquest mes de juny. La jutgessa ha représ la instrucció i ha citat els investigats considerats de segon nivell, entre altres José Luis Olivas, que haurà de comparéixer el dia 30 juntament amb l'exdiputada del PP, Elvira Suanzes. Per al 14 de juliol ha citat alguns familiars d'Eduardo Zaplana.

També et pot interessar

stats