Jutges i fiscals espanyols demanen suport durant la vaga del 19 de novembre

Denuncien que el Ministeri de Justícia no atén les seues reivindicacions laborals i salarials.

Reunió entre les associacions de jutges i fiscals i la ministra de Justícia, Dolores Delgado, el passat Juliol
Reunió entre les associacions de jutges i fiscals i la ministra de Justícia, Dolores Delgado, el passat Juliol / Europa Press

Les quatre associacions de jutges (Associació Professional de la Magistratura (APM), l’Associació de Jutges Francisco de Vitòria (AJFV), Jutgesses i Jutges per a la Democràcia (JpD), Fòrum Judicial Independent (FJI)) i les tres agrupacions de fiscals (Associació de Fiscals (AF), la Unió Progressista de Fiscals (UPF), i Associació Professional i Independent de Fiscals (APIF)) han demanat suport als membres d’ambdues disciplines per a la vaga convocada per al pròxim 19 de novembre. 

Segons les dades de les associacions, més del 65% dels jutges i el 52% dels fiscals penjaran la toga aquest dia, cosa que obligarà a suspendre milers de diligències i vistes als jutjats. Les set associacions han signat un comunicat on denuncien que el Ministeri de Justícia segueix sense atendre les seues reivindicacions laborals i salarials, després d’haver fet altres vagues com la del passat 22 de maig. 

‘‘La justícia segueix injuriada. En el projecte de pressupostos per a 2019 res fa indicar que les partides per a justícia i salaris de jutges i fiscals augmenten. La constitució de la mesa de retribucions s’ha intentat subvertir en un organisme burocràtic buit de contingut, amb una clara finalitat obstructiva i gens pràctica’’, denuncien.

Davant d’aquest panorama, han decidit reprendre la senda de protestes i mesures de pressió, ‘‘amb el fi exclusiu de fer que la justícia aconseguisca el paper que es mereix en un autèntic estat de dret’’, asseguren.

Els afectats expliquen que la vaga general del 19 de novembre en la carrera judicial i fiscal serà la primera d’aquestes mobilitzacions i, si arribat aquest dia no hi ha respostes ‘‘adequades’’, es podran convocar noves mesures de pressió en les setmanes següents.

Segons expliquen els membres de les associacions, ja s’han iniciat els tràmits necessaris per a organitzar l’aturada, amb la constitució de comité de vaga, la comunicació del preavís i la sol·licitud de serveis mínims, acció que no va ocórrer en la vaga del passat maig ja que no estava regulat el dret a vaga en aquests col·lectius.

A banda de la vaga del dia 19, alguns sindicats també han organitzat la inactivitat de funcionaris i lletrats de l’administració de justícia per al 16 i 13 de novembre respectivament.

També et pot interessar

stats