El jutge processa per blanqueig vora mig centenar de regidors i assessors de Rita Barberá

La causa investiga el presumpte blanqueig de capitals durant la campanya electoral de 2015

El jutge processa per blanqueig vora mig centenar de regidors i assessors de Rita Barberá

El jutjat d’instrucció número 18 de València, que instrueix el cas Taula, ha processat vora mig centenar de regidors i assessors de l’equip de govern de l’exalcaldessa Rita Barberá en l’última legislatura del PP al capdavant de l’Ajuntament de València, per un delicte de blanqueig en les eleccions municipals de 2015. La causa s’emmarca en el conegut com a cas Taula, que investiga el Partit Popular com a persona jurídica per presumptament extraure benefici a través del blanqueig de capitals per a les eleccions municipals del 2015.

En una resolució de 73 pàgines, el magistrat acorda processar 49 persones i el PP; reobri les actuacions contra l'exedil Miquel Domínguez, que en el seu moment es van seguir davant del Tribunal Superior de Justícia de la Comunitat Valenciana (TJCV) per la seua etapa de diputat; decideix el sobreseïment lliure en relació amb els regidors morts María José Alcón i Emilio del Bou; sobreseu provisionalment la causa per malversació a l'exedil Beatriz Simón i dona vint dies a Fiscalia i les acusacions perquè sol·liciten l'arxivament o obertura de judici i presenten escrit d'acusació. La resolució no és ferma i contra ella cap recurs de reforma en el termini de tres dies.

El magistrat considera que de la investigació realitzada es desprén "d'una manera diàfana" en el període analitzat el PP de la ciutat de València va ingressar. També, que va destinar a les campanyes electorals una quantitat de diners i de recursos "molt superior a l'establida legalment" i molt especialment en la de 2007, i ho va fer mitjançant procediments "clandestins" de finançament que vulneraven els límits de la Loreg, així com la llei de finançament de partits polítics (LFPP).

Segons l'instructor, va ser una sobrefinançament articulat "exclusivament" a l'"àmbit local" del partit, que "es confonia plenament" en la seua activitat política amb l'activitat política i econòmica del grup municipal a l'Ajuntament.

Es tracta, afig, d'una activitat "opaca, aparentment, a l'estructura nacional del Partit Popular", que va ser duta a terme per "poques persones" en el cercle "més estret" de confiança de la llavors alcaldessa, Rita Barberá, i cita en concret el que fou la seua mà dreta, Alfonso Grau, que actuava de "recaptador de recursos econòmics sostrets a la regularitat i transparència comptable", i a la qual fora secretària del grup, María del Carmen García Fuster, que administrava aquests recursos.

Per al magistrat, els fets relatius a les eleccions municipals de 2007 revesteixen indiciàriament els caràcters d'un delicte de malversació de cabals públics de l'article 432 del Codi Penal i d'un delicte de suborn impropi, dels quals seria autor Alfonso Grau. En el cas de la campanya de 2011, assenyala que els fets analitzats suposen un delicte de suborn passiu impropi en la persona Alfonso Grau i de blanqueig de capitals en el qual haurien participat tant ell com García Fuster.

Finalment, assenyala que els fets relatius a la campanya electoral de 2015 presenten caràcters indiciaris de blanqueig de capitals, del qual serien presumptes autors tots els regidors, assessors del grup municipal i membres del PP d'aquella època, que van efectuar l'ingrés de mil euros a requeriment de García Fuster, a excepció d'una de les assessores, que va retornar els diners rebuts.

També et pot interessar

stats