El jutge ordena buscar ADN en la roba interior de les tres xiquetes d'Alcàsser

Atén així el requeriment de l'acusació popular

Cartell que demanava la col·laboració de les adolescents desaparegudes a Alcàsser el 1992
Cartell que demanava la col·laboració per a localitzar les adolescents desaparegudes a Alcàsser el 1992 / À Punt NTC

Un jutjat d'Alzira ha ordenat realitzar noves anàlisis d'ADN a la roba interior de les tres xiquetes assassinades en el cas Alcàsser i altres restes trobades en diversos escenaris relacionats amb aquest succés, com la catifa en què van ser embolicades després de la violació, tortura i assassinat.

Així consta en una provisió, a la qual ha tingut accés EFE, del jutjat d'instrucció número 6 d'Alzira, el titular del qual atén així el requeriment de l'acusació popular que exerceix l'Associació Laxshmi, per a la Lluita contra el Crim i la Prevenció, que va sol·licitar aquestes noves diligències d'investigació.

En els informes presentats al jutjat, l'entitat reclamava que l'Institut Nacional de Toxicologia i Ciències Forenses buscara ADN en diverses mostres.

Concretament, d'un llençol blanc que cobria un matalàs d'espuma en la caseta de la Romana (el paratge on es van trobar els tres cadàvers), diverses fibres del folre d'un matalàs trobat en el mateix lloc, roba interior de Toñi, les samarretes de Desirée i Miriam, un tros d'entapissat de l'Opel Corsa de Miquel Ricart, unes raspades preses de l'interior de la citada caseta i d'un tros de fusta del mateix lloc, així com de la moqueta en la qual es va embolicar a les víctimes.

Segons l'expert en genètica i director del Laboratori de Genètica Forense de l'Institut de Medicinal Legal de Las Palmas, José Juan Pestano, i el criminòleg i responsable de l'associació Laxshmi, Félix Ríos, les tècniques d'amplificació d'ADN actuals poden permetre trobar ADN on no se'n va obtindre en els anys 90.

Algunes de les mostres, segons va explicar llavors aquesta acusació, van donar positiu en els anys 90 en proves orientadores sobre semen o sang, "però no van donar confirmació en proves posteriors o no es van practicar per falta de temps, ni es va obtindre ADN, possiblement per la baixa sensibilitat de les proves i tecnologia d'ADN de l'època".

Ara, el jutjat uneix aqueixes peticions en la causa oberta i demana al citat Institut madrileny que procedisca a l'anàlisi genètica de nou peces, així com de la moqueta.

Amb aquesta última petició l'equip que lidera Ríos considera que "queda conclosa la revisió forense del cas Alcàsser", amb set informes de revisió sobre els vehicles de Miquel Ricart i Antonio Anglés, cabells i altres elements trobats en els escenaris, sobre aspectes antropològics del cas, recomanacions en la cerca internacional d'Anglés, sobre la fugida d'aquest pròfug, sobre interpretació de possibles taques de sang en l'Opel Corsa, i viabilitat de proves genètiques en determinades peces de convicció.

"Ja s'han abastat totes les possibles àrees forenses que podien reavaluar-se en el present cas, sempre dirigides als objectius que permet la peça separada del sumari que es troba activa en l'actualitat", afigen des de Laxshmi.

El gener passat es van complir 29 anys de la troballa dels cadàvers de Miriam, Toñi i Desirée, les tres xiques d'entre 14 i 15 anys que havien desaparegut dos mesos abans. Van ser dos apicultors els qui els van trobar semienterrats en un paratge pròxim al pantà de Tous denominat la Romana.

La sentència dictada el setembre de 1997 per l'Audiència de València, i confirmada posteriorment pel Tribunal Suprem, va dictar que "Miquel Ricart, en companyia d'un altre home identificat i que no es troba a la disposició del Tribunal -en referència a Antonio Anglés-, i possiblement d'alguna altra persona més", van segrestar les tres adolescents per a satisfer els seus desitjos sexuals.

Les víctimes van ser sotmeses a violacions i tortures extremes i a l'alba de l'endemà van ser executades i enterrades en una fossa que els seus assassins coneixien, perquè els havia servit amb anterioritat per a ocultar una moto robada.

La investigació judicial sobre el succés, de la qual és responsable el citat jutjat d'Alzira, està completament esgotada, encara que queda oberta una peça dedicada exclusivament a la localització d'Anglés, un dels pròfugs més perseguits de tot Europa.

També et pot interessar

stats