El jutge confirma que no es pot atribuir assassinat als jihadistes de la cèl·lula de Barcelona

L'Audiència Nacional diu que no hi ha indicis racionals que confirmen una participació directa.

Europa Press
Europa Press

El jutge de l'Audiència Nacional, Fernando Andreu, ha confirmat el processament de Driss Oukabir, Mohamed Houli Chemlal i Said Ben Iazza, els tres sospitosos que es troben en presó provisional pels atemptats de Barcelona i Cambrils d'agost de 2017. Per tant, ha rebutjat atribuir-los el delit d'assassinat, ja que considera que no hi ha indicis que conegueren els plans que finalment va dur a terme la cèl·lula jihadista.

En dos actes, el titular del Jutjat Central d'Instrucció nombre 4 ha rebutjat tant els recursos de les defenses dels processats com els de les set acusacions particulars, que pretenien ampliar el processament per 16 delits d'assasinats terroristes i 140 en grau de temptativa. La fiscalia no va presentar recurs en estar d'acord amb el relat i les conclusions d'Andreu.

El magistrat reconeix que l'objectiu de la cèl·lula era cometre diversos atemptats mitjançant l'ús de l'explosiu que estaven fabricant a la vivenda d'Alcanar, però l'explosió que es va produir el 16 d'agost “va frustrar i impossibilitar el fet de seguir endavant amb els plans terroristes traçats”.

Pel que respecta a Driss Oukabir, els recursos de l'acusació recorden que la furgoneta amb què Younes Abouyaaqoub va cometre l'atemptat a les Rambles estava llogada amb el seu nom, però Andreu sosté que no consta “que tinguera el més mínim coneixement de la decisió” final d'atropellar els vianants.

Sobre Mohamed Houli, el jutge destaca que no hi existeix “el més mínim indici que poguera haver participat, ni tan sols conéixer”, els plans que, després de l'explosió a Alcanar, “guiarien els passos” de la resta d'integrants de la cèl·lula, ja que el sospitós es trobava ingressat a l'hospital com a conseqüència de l'explosió.

Pel que fa a Said Ben Iazza, es conclou que el sospitós “en cap moment es va integrar, sense arribar a pasar a ser un membre més”, tot i que poguera “col·laborar facilitant la seua documentació" o “el seu vehicle” per a l'adquisició “dels precursors necessaris per a la fabricació de l'explosiu”.

Així, el jutge confirma el processament d'Oukabir i Houli pels delits d'integració en organitzacions terroristes, delit de fabricació, tinença i depòsit d'explosius i delit d'estralls en grau de temptativa. A Iazza li atribuïx també el delit d'integració en organització terrorista.

En canvi, les acusacions particulars argumenten en els seus recursos que, tot i que els sospitosos no van actuar directament en els atacs, si coneixien els plans de la cèl·lula d'atemptar a Catalunya, per la qual cosa consideren que als dos primers sí que se'ls podria imputar els assassinats i al tercer se li podria atribuir integració i no només col·laboració.

També et pot interessar

stats