Justícia reforça les unitats de valoració de risc de violència masclista

Gabriela Bravo ha reconegut que el sistema judicial va fallar en el cas de les dues xiquetes assassinades pel seu pare a Castelló.

Justícia reforça les unitats de valoració de risc de violència masclista
Justícia reforça les unitats de valoració de risc de violència masclista

La Conselleria de Justícia ha posat en marxa la creació d'oficines especialitzades en violència de gènere a les tres províncies de la Comunitat Valenciana. Aquestes seccions estaran coordinades per un forense que dirigirà un equip de metges, psicòlegs, treballadors socials i tramitadores que treballaran perquè "la falta de mitjans no siga l'excusa" que justifique l’"insignificant" nombre d'informes d'avaluació de riscos que se sol·liciten a l'autonomia.

La consellera ha explicat que, després del cas de la dona de 28 anys tirotejada al mes de novembre de l’any passat per la seua exparella a les portes d'un col·legi d'Elda (Alacant), quan arreplegava el seu fill, es va fixar el "compromís de revisar els protocols de risc i examinar les necessitats de mitjans", a més d'estudiar possibles "problemes de coordinació".

Així, es va formar un grup de treball compost per jutges, fiscals, advocats, metges forenses i membres de les forces de seguretat que ha plasmat en un informe el seu diagnòstic i les seues propostes per a millorar els protocols.

Aquestes taules de treball han detectat "disfuncions" en la valoració del risc en casos de violència de gènere com el fet que els òrgans judicials sol·liciten "escassos, o nuls" informes de valoració de risc a l'Institut de Medicina Legal. Per això, la Conselleria de Justícia ha decidit "reforçar" aquestes unitats d'avaluació perquè estiguen "suficientment consolidades" per a atendre les peticions d'informes.

Així mateix, la titular de Justícia s’ha compromés a ampliar la xarxa de la Generalitat d'Oficines d'Assistència a les Víctimes del Delicte (OAVD) fins a aconseguir l'objectiu en 2019 que n’hi haja una en cadascun dels 36 partits judicials de la Comunitat Valenciana, que es convertiria en la primera autonomia amb una d'aquestes oficines en la totalitat dels seus partits judicials.

Així mateix, Bravo ha informat que una altra fórmula que faria possible una "millor coordinació" seria la implantació d'òrgans comarcals d'avaluació de riscos, que cobririen dos o tres partits judicials, i la creació dels quals proposarà en els pròxims pressupostos de la Generalitat.

El sistema va fallar en l’assassinat de les xiquetes de Castelló

La consellera ha reconegut que el sistema judicial va fallar en el cas de les dues xiquetes assassinades pel seu pare a Castelló. Així mateix, ha assegurat que és "importantíssim" incorporar més recursos en el moment inicial d'una denúncia per violència de gènere perquè quan una víctima acudeix a denunciar "no pot estar sola".

Finalment, Bravo ha assegurat que no es pot parlar de Pacte d'Estat contra la Violència de Gènere "i no posar psicòlegs o més metges forenses".

També et pot interessar

stats