La justícia rebutja la petició de toc de queda de les Illes Canàries

El TSJC argumenta que no s'aprecia "cap motiu" que puga defensar que "les conductes de risc resulten encara més perilloses si s'executen en horari nocturn"

Una dona passeja per Santa Cruz de Tenerife aquest dimecres en una jornada d'intensa calor
Una dona passeja per Santa Cruz de Tenerife aquest dimecres en una jornada de calor intensa / Ramón de la Rocha (Efe)

El Tribunal Superior de Justícia de les Illes Canàries (TSJC) ha denegat la petició del govern regional per a limitar la mobilitat entre les 00:30 i les 06:00 hores a les illes amb nivell d'alerta 3 o 4, amb la qual es tractava d'evitar aglomeracions en aquest horari. Argumenta que aquesta mesura "no està justificada degudament" i perquè no s'aprecia "cap motiu en la virtut del qual puga defensar-se que les conductes de risc resulten encara més perilloses si s'executen en horari nocturn o les innòcues deixen de ser-ho perquè el dia done pas a la nit".

La secció segona de la sala contenciosa administrativa afig que es tractaria d'un "verdader confinament per l'única raó de l'horari" i assenyala que si el que es pretén és evitar determinades conductes que puguen comportar un major risc per a la salut pública, els poders públics compten amb "altres instruments jurídics d'intervenció menys lesius", com pogueren ser els compresos en la llei d'activitats classificades i espectacles públics i altres mesures administratives complementàries, o les previsions de la llei de protecció de la seguretat ciutadana, entre altres.

El TSJC no dubta de la idoneïtat de la mesura del toc de queda per a aconseguir disminuir els contagis sense afectar l'activitat econòmica i laboral, però el fi no justifica qualsevol mitjà. Considera que l'acord adoptat "és excessiu i a costa d'un perjuí greu per a la immensa majoria de la població, inclosa la jove". També diu que la prevenció i sanció dels incompliments correspon a les forces i cossos de seguretat de l'Estat, "que hauran de desplegar a aquest efecte l'actuació que siga necessària per a evitar-la i corregir-la si no han tingut èxit altres mitjans impeditius o dissuasius".

No veu proporcionada "la restricció de la llibertat de circulació per a impedir botellots"

Per tot això, la sala no estima que siga proporcionada "la restricció de la llibertat de circulació per a impedir botellots en espais públics" i afig que no s'ha acreditat que la situació en la qual es troba l'epidèmia "represente un perill tan greu i imminent per a la salut i la capacitat assistencial" que justifique aquesta excepció, quan hi ha mitjans ordinaris menys restrictius dels drets fonamentals per a resoldre la problemàtica que es planteja.

Per a justificar encara més la seua decisió, la sala recorda les sentències del Tribunal Suprem que rebutgen també el toc de queda en diverses autonomies, com va ser el cas de les Illes Balears després del final de l'estat d'alarma.

No és el cas de la Comunitat Valenciana, on el TSJ considera "equilibrades" les restriccions aprovades per la Generalitat davant de l'avanç de la pandèmia, amb el toc de queda en 32 municipis i la limitació de 10 persones en reunions en vigor fins al 25 de juliol.

També et pot interessar

stats