Justícia obligarà a intentar la mediació en casos com divorcis i impagaments

L'avantprojecte de llei, que arribarà al Consell de Ministres la setmana que ve, pretén fomentar la resolució extrajudicial de conflictes.

La mediació és un procés en el qual intervé un professional neutral
La mediació és un procés en el qual intervé un professional neutral / Europa Press

El Ministeri de Justícia ha dissenyat un avantprojecte de llei que obligarà a intentar un procés de mediació abans d'acudir als jutjats en casos com les separacions i els divorcis, les successions, l'impagament de lloguers o hipoteques o les reclamacions de quantitats inferiors a 2.000 euros.

Segons l'avantprojecte, que arribarà al Consell de Ministres la setmana que ve, l'objectiu és fomentar la resolució extrajudicial de conflictes en matèria civil i mercantil. 

Una norma per a resoldre conflictes que és desconeguda

El govern espanyol ha comprovat que la norma que es va aprovar en 2012 per a implantar aquest model amb caràcter voluntari no ha tingut l'impacte esperat.

La mediació, un procés en el qual intervé un professional neutral, es va plantejar en l'àmbit europeu com a alternativa al sistema judicial tradicional per a resoldre determinats assumptes de forma més eficaç, àgil i barata. No obstant això, aquesta figura continua sent desconeguda i continua la tendència a judicialitzar els conflictes.

No hi haurà mediació si hi ha violència de gènere

En cap cas s'obligarà a provar la mediació si s'ha instruït un procediment previ per violència de gènere. A més, si el mediador observa al llarg del procés indicis de delicte en aquest sentit, haurà de posar-li fi.

Per això, es preveu que en la formació específica dels mediadors hi haja un mòdul d'igualtat i detecció de violència de gènere.

També et pot interessar

stats