La justícia europea prohibeix les captures accessòries d’aus si impliquen danys significants

L’organisme europeu s’ha pronunciat aquest dimecres sobre els mètodes de captura d’espècies protegides.

Un pardal atrapat en una branca a causa de la caça en parany
Una au atrapada en una branca a causa de la caça amb parany / Lliga per a la Protecció d'Aus PACA

El Tribunal de Justícia de la Unió Europea (TJUE) ha sentenciat aquest dimecres que la captura d'aus amb mètodes, com el parany, no es pot autoritzar si causen danys que siguen significants a les espècies. En aquest sentit, l’organisme europeu ha afegit que el caràcter tradicional d’un mètode de captura d’aus, com el de la caça amb parany, encara que puga constituir una explotació “prudent”, no és suficient per si mateix per a justificar que no es pot substituir per una altra solució satisfactòria.

El TJUE s’ha pronunciat aquest dimecres sobre les qüestions plantejades pel Tribunal Suprem del Contenciós Administratiu francés sobre les possibilitats que tenen les autoritats nacionals d’introduir excepcions a la prohibició que estableix la directiva europea a determinats mètodes de captura d’espècies protegides.

El cas va arribar al tribunal francés pel recurs que van interposar les associacions en defensa dels animals i les aus One Voice i la Lliga per a la Protecció d'Aus PACA contra la normativa que autoritza la caça amb parany en alguns departaments francesos. 

En la sentència d'aquest dimecres, el TJUE recorda que els estats membres poden fixar excepcions a la prohibició d’alguns mètodes de caça, sempre que permeten la captura de determinades aus de manera selectiva. Per a determinar el caràcter “selectiu”, s’ha de tindre en compte la modalitat i el volum de les captures, i els danys causats a les aus capturades.

A més, des de l’organisme europeu s’ha conclòs que “és molt probable que les aus capturades patisquen un dany irreversible, encara que les curen després, perquè el parany, ateses les característiques que té, pot danyar el plomatge de les aus capturades”. 

També et pot interessar

stats