La justícia belga posposa la seua decisió sobre l'extradició del raper Valtònyc a Espanya

Han demanat un aclariment al Tribunal de Justícia de la Unió Europea sobre el cas del raper exiliat a Brussel·les i condemnat a Espanya.

El raper Valtònyc, durant una actuació
El raper Valtònyc, durant una actuació / Ateneu de Felanitx

El Tribunal d'Apel·lació de Gant (Bèlgica) posposa la seua decisió sobre l'extradició a Espanya del raper mallorquí Josep Miquel Arenas, conegut artísticament com a Valtònyc. La justícia belga consultarà al Tribunal de Justícia de la Unió Europea (TJUE) sobre l'aplicació de la llei penal espanyola en el cas del raper abans de decidir si l'extradeix o no. El dubte dels magistrats rau en si s'ha d'aplicar la norma de 2012, quan es van produir els fets jutjats, o l'actual, que és més severa. L'advocat del raper, Simon Bakaert, ha explicat que el jutjat de Gant "ha decidit no respondre" encara a la petició d'extradició perquè ha preferit primer "preguntar a la cort europea de Luxemburg" sobre quina llei aplicar, ja que la llei penal del 2015 és "més severa" i preveu un màxim de 3 anys de presó per apologia del terrorisme, a diferència del màxim de dos anys de presó previstos en la del 2012.

Aquesta havia d'arribar aquest dimarts després que un tribunal de primera instància rebutjà al setembre l'orde europea de detenció i lliurament (OEDE) cursada per Espanya contra el cantant, decisió apel·lada per la fiscalia. Al mallorquí, que està a Bèlgica des de juny, el va condemnar l'Audiència Nacional a tres anys i mig de presó per delictes d'amenaces, enaltiment del terrorisme i injúries a la Corona, una sentència confirmada més tard per la sala segona del Tribunal Suprem.

La justícia belga va rebutjar el lliurament de Valtònyc el passat 17 de setembre perquè no existia la doble incriminació, és a dir, cap dels tres càrrecs pels quals el van condemnar a Espanya no estan tipificats com a delicte tant a Espanya com a Bèlgica. Una vegada tinguen resposta del TJUE, la justícia belga decidirà sobre l'euroorde de detenció, fet que segons els advocats del raper es podria demorar mesos, i fins al 22 de gener no se'n coneixerà la decisió. El lletrat del raper ha qualificat de "bones notícies" la decisió del Tribunal d'Apel·lació de Gant perquè, en la seua opinió, s'ha mostrat prudent en la presa de decisions.

Fins i tot, en el cas que el Tribunal de Justícia de la Unió Europea estime l'aplicació de la llei espanyola actual, la justícia belga no ha decidit si efectuarà o no l'extradició, i el jutjat de Gant està centrat en el delicte d'apologia del terrorisme. L'advocat de Valtònyc està satisfet per aquesta decisió perquè obrirà un debat sobre "la llibertat d'expressió i la repressió política" a Espanya.

També et pot interessar

stats