La justícia belga ajorna fins a juny la decisió sobre l'extradició de Valtònyc

Està a l'espera que el tribunal europeu es pronuncie sobre si cal aplicar al raper, de manera retroactiva, la llei penal espanyola de 2015.

Imatge d’arxiu del cantant Valtonyc
Imatge d’arxiu del cantant Valtonyc / Europa Press

El tribunal d'apel·lació de la localitat belga de Gant ha ajornat aquest dimarts, i fins al 18 de juny, la seua decisió sobre l'extradició del raper mallorquí Josep Miquel Arena, conegut artísticament com Valtònyc. La justícia belga està a l'espera que el tribunal de justícia de la Unió Europea, a Luxemburg, es pronuncie sobre el cas, segons ha indicat el portaveu de la fiscalia de Gant, Francis Clarysse.

L'òrgan de justícia europeu ha d'aclarir si, en el marc de l'orde de detenció Europea cursada contra el cantant per la justícia espanyola, cal aplicar de manera retroactiva la llei penal espanyola de 2015, que castiga de forma més severa, amb fins a tres anys de presó, l'apologia del terrorisme, enfront de la de 2012, en vigor quan van ocórrer els fets.

L'advocat del raper, Simon Bekaert, ha assegurat que el tribunal de justícia europeu tardarà encara "diversos mesos" a pronunciar-se, mentre que des de la fiscalia de Gant asseguren que "probablement" per a la pròxima vista convocada ja es coneixerà la sentència del tribunal europeu amb seu a Luxemburg, encara que tampoc està garantit "necessàriament".

Valtònyc, que es troba a Bèlgica des de juny, va ser condemnat per l'Audiència Nacional a tres anys i mig de presó per delictes d'amenaces, enaltiment del terrorisme i injúries a la Corona. Una sentència posteriorment confirmada pel Tribunal Suprem.

La justícia belga va rebutjar el lliurament de Valtònyc el passat 17 de setembre en al·legar que no existia la doble incriminació. És a dir, cap dels tres càrrecs pels quals va ser condemnat a Espanya estan tipificats com a delicte a Bèlgica, decisió contra la qual va recórrer la fiscalia de Gant.

També et pot interessar

stats