Justícia anuncia un estudi per a il·legalitzar la Fundació Franco

La ministra planteja l'elaboració de programes d'exhumació i un cens oficial de víctimes de la Guerra Civil i la dictadura.

La ministra de Justícia ha subratllat que la Llei de Memòria Històrica del 2007 ha de ser actualitzada
La ministra de Justícia ha subratllat que la Llei de Memòria Històrica del 2007 ha de ser actualitzada / Juan Carlos Hidalgo

La ministra de Justícia, Dolores Delgado, ha anunciat que el seu departament estudiarà la manera de dur a terme la "il·legalització d'aquelles associacions o organitzacions que facen apologia del franquisme", com la Fundació Francisco Franco.  Ho ha dit alhora que feia l'anunci d'una futura reforma integral de la Llei de Memòria Històrica, de l'elaboració de plans de cerca de desapareguts, d'un cens de víctimes de la Guerra Civil i la dictadura i programes d'exhumació. 

"La nostra intenció i el nostre compromís és assegurar l'accés a la veritat mitjançant els mecanismes adequats i eficaços que garantisquen el dret a la reparació de les víctimes del franquisme i l'obtenció de les adequades garanties de no repetició", ha afirmat Delgado en la seua primera compareixença al Congrés.

La ministra de Justícia ha subratllat que la Llei de Memòria Històrica del 2007 ha de ser actualitzada i ha avançat que el Govern posarà en marxa una reforma integral que anirà en línia a l'exposat en la proposició de llei que va presentar el PSOE en l'oposició i que va ser rebutjada per l'Executiu de Mariano Rajoy.

Delgado ha remarcat que el Govern estudiarà la manera de dur a terme la il·legalització d'aquelles associacions o organitzacions que facen apologia del franquisme. A més, l'Executiu es proposa reobrir l'Oficina de Suport a les Víctimes del Franquisme.

Una nova Direcció General per a la Memòria Històrica

El Ministeri de Justícia ha creat una nova Direcció General per a la Memòria Històrica que s'encarregarà d'establir "plans de cerca de desapareguts" i comptarà amb "experts en matèries relacionades amb el dret, l'arqueologia i l'antropologia forense, així com representants d'associacions memorialistes i de familiars de víctimes i qualsevol altra persona destacada en matèria de memòria històrica", ha assegurat la ministra de Justícia.

Aquesta direcció general farà públiques les dades d'exhumació anualment, el nombre de persones localitzades, la xifra de peticions registrades i el nombre de prospeccions sense resultat positiu per a la posterior publicació en el Butlletí Oficial de l'Estat (BOE) o en el butlletí oficial de la comunitat autònoma on s'haja realitzat l'exhumació. També procedirà a la publicació d'un cens oficial de víctimes de la Guerra Civil i de la dictadura.

També et pot interessar

stats