La justícia ajorna les declaracions de Trenzano i Francis Puig

La Fiscalia demana noves diligències per a justificar les ajudes que reberen per al foment de les llengües cooficials.

Imatge d'arxiu de Rubén Trenzano, a la Ciutat de la Justícia de València
Imatge d'arxiu de Rubén Trenzano, a la Ciutat de la Justícia de València / Europa Press

El Jutjat d'Instrucció número 4 de València, que investiga un presumpte frau de subvencions en les ajudes al foment del valencià, ha acordat ajornar les declaracions previstes per al 10 de desembre com a investigats Francis Puig, responsable de les empreses Comunicació dels Ports i Més Mut Produccions, i del director general de Política Lingüística, Rubén Trenzano. A banda, la Fiscalia Anticorrupció ha demanat la pràctica de noves diligències. 

Fiscalia ha elaborat un escrit davant la sol·licitud d'informe en relació amb l'ampliació de la querella presentada per l'acusació popular, que exerceix el PP. A més, el ministeri públic no s'hi oposa en considerar que els fets denunciats en aquesta ampliació guarden "estreta relació" amb els investigats.

El PP es va querellar inicialment per considerar que Comunicació dels Ports i Més Mut Produccions van rebre ajudes al foment del valencià -més de 400.000 euros en subvencions des de 2015- "sense cap mena de control". Amb posterioritat, la va ampliar a les ajudes a mitjans de comunicació vinculats a Enrique Juan Adell Bover, la família del qual és propietària de diverses empreses receptores de subvencions i a qui situen com a "soci" de Francis Puig. El PP els acusa d'utilitzar un entramat empresarial per a defraudar 1.215.396 euros a diverses administracions i situa el frau global en uns dos milions d'euros.

En el seu escrit, la Fiscalia assenyala que en aquesta causa s'investiga la presumpta comissió de quatre delictes de frau de subvencions pels responsables de Més Mut Produccions i Comunicació dels Ports de les anualitats 2015, 2016, 2017 i 2018. La investigació tracta de determinar si els imports concedits per la Generalitat i la Generalitat de Catalunya es van destinar a sufragar les activitats subvencionades, és a dir, si van ser emprats en el foment de les llengües cooficials en aquests territoris en els mitjans de comunicació.

Així mateix, afig que en l'escrit de querella inicial s'han presentat els comptes justificatius de les ajudes i es relacionen els proveïdors de cada empresa investigada, entre els quals es troben les societats Kriol Produccions, Canal Maestrat i Nova CB, dirigides per Adell Bover. En el compte de despeses de Més Mut es van adjuntar factures emeses pels dos primers.

Fiscalia sosté que és evident que, si es tracta d'un grup d'empreses "clarament interrelacionat, es creuen factures per a justificar l'ús de les ajudes públiques rebudes. Així mateix, com que pot tractar-se de factures idèntiques o corresponents als mateixos serveis", cal que s'investiguen en el mateix procediment.

Anticorrupció considera necessari demanar a la Conselleria d'Educació de la Generalitat i a la Generalitat de Catalunya que informe sobre les subvencions a les empreses d'Adell Bover. La primera administració hauria de remetre els comptes justificatius de les ajudes a Més Mut i Comunicació dels Ports de 2015 a 2018. Al registre també se li demanaria la inscripció literal de totes aquestes societats i a l’AEAT el model 347 de les investigades, en els mateixos anys. Sobre aquestes peticions, el jutjat instructor farà la seua valoració.

També et pot interessar

stats