Juristes i associacions d'internautes recorren contra la vulneració de drets de la llei de protecció de dades

Un exdirector de l'Agència de Protecció de Dades, entre els impulsors del recurs al Tribunal Constitucional.

Els promotors denuncien que la norma atorga als partits polítics atribucions que prohibeix expressament a les empreses
Els promotors denuncien que la norma atorga als partits polítics atribucions que prohibeix expressament a les empreses

Un grup de juristes i quatre associacions en defensa dels drets digitals han presentat a l'Oficina del Defensor del Poble una sol·licitud perquè es presente recurs d'inconstitucionalitat contra la nova llei orgànica de Protecció de Dades Personals i Garantia dels Drets Digitals, que va entrar en vigor al desembre passat

Les persones i plataformes defensores de la petició denuncien la possibilitat que atorga la normativa als partits per a emmagatzemar dades personals d'opinions polítiques en les xarxes socials sense necessitat del consentiment exprés de l'usuari. Asseguren que des d'aquesta prerrogativa, que recull l'article 58 bis, les formacions podran realitzar "perfils ideològics" per a enviar missatges de WhatsApp o correus electrònics personalitzats (màrqueting personalitzat) en període electoral, una opció que està prohibida per a les empreses. Consideren que aquesta facultat atempta contra els drets constitucionals a la protecció de dades personals, a la llibertat ideològica, a la llibertat d'expressió i informació, i a la participació política. 

Un exdirector de l'AEPD, entre els promotors del recurs

"La llei inclou una eina molt potent a la disposició dels partits polítics per a tindre fitxats els ciutadans", perquè permet elaborar perfils de les ideologies de la ciutadania a partir de les dades personals en xarxes socials, segmentar campanyes i, fins i tot elaborar llistes negres, ha explicat l'exdirector de la Agencia Espanyola de Protecció de Dades (AEPD), José Luis Piñar, que es troba entre els impulsors del recurs. "Esperem que això no succeïsca", ha afegit.

Donen suport també a la iniciativa, entre altres, l'advocat Borja Adsuara; el president de l'Associació d'Internautes, Miguel Pérez Subías; el president de l'Associació d'Usuaris d'Internet, Víctor Domingo, o Virginia Pérez Alonso, presidenta de la Plataforma en Defensa de la Llibertat d'Informació (PDLI). Consideren que malgrat que la nova llei es va desenvolupar amb l'objectiu d'adaptar l'ordenament espanyol a l'europeu per a augmentar la protecció de la privacitat personal, ha acabat permetent als partits crear bases de dades amb opinions polítiques dels ciutadans.

També et pot interessar

stats