El jurat popular declara culpable l'acusat de violar i assassinar la jove de Xella Vanessa Ferrer

També considera que Rubén Mañó, que tenia 21 anys en el moment del crim, va profanar el cadàver de la jove.

Els familiars de Vanessa Ferrer, aquest dijous
Els familiars de Vanessa Ferrer, aquest dijous / À Punt NTC

El jurat popular del tribunal que ha jutjat la mort de Vanessa Ferrer, la jove de Xella assassinada l'octubre de 2016, ha considerat per unanimitat culpable l'únic acusat del crim, Rubén Mañó. Després d'una setmana de juí i poc més de 24 hores de deliberacions, el jurat popular ja ha fet públic el veredicte i considera provat que Mañó, que tenia 21 anys en el moment del crim, va violar, matar intencionadament i profanar el cadàver de la jove que va tirar a un avenc.

El juí ha quedat vist per a sentència i l'acusat s'enfronta, segons la petició de l'acusació particular, a presó permanent revisable pel delicte d'assassinat, 17 anys de presó pel delicte de violació continuada i cinc mesos pel de profanació de cadàvers. La Fiscalia coincideix amb les peticions de l'acusació, llevat que rebaixa a 15 anys la sol·licitud per la violació. La presó permanent suposaria que el culpable de l'assassinat passaria com a mínim 25 anys a la presó.

Juan Molpeceres, advocat de la família de Vanesa Ferrer Ciges, ha indicat que la sentència comportarà la presó permanent revisable, ja que “a la magistrada no li queda una altra opció en ser delicte d'assassinat amb violació i l'agreujant de gènere”.

A més, l'acusació i la Fiscalia demanen per a Mañó la prohibició d'aproximar-se a la família de la víctima durant 10 anys i la realització d'un curs d'educació sexual i de gènere una vegada acabe la seua condemna. Com a responsabilitat civil, sol·liciten una indemnització de 150.000 euros per al pare de Vanessa, 150.000 per a la mare i 50.000 per a la germana.

El jurat popular ha demanat, a més, que no li apliquen cap benefici penitenciari ni cap tipus d'indult.

La defensa anuncia que recorrerà la sentència

La defensa anuncia que recorrerà la sentència

Per la seua banda, la defensa manté les seues qualificacions amb els atenuants sol·licitats i ha anunciat que en el moment que conega la sentència presentarà de manera immediata els recursos pertinents. La defensa sol·licita per a ell una pena de quatre anys de presó per homicidi accidental amb l'atenuant que va actuar sota l'efecte de les drogues.

El jurat ha considerat provat que Rubén, que tenia 21 anys en el moment del crim, va contactar amb Vanessa, de 15 anys, per WhatsApp per a veure's en el seu antic domicili familiar dient-li que estava amb el cosí i un amic. Una vegada allí, l'acusat, que l'havia enganyada, ja que estava a soles, després de la seua negativa a tindre relacions sexuals, la va colpejar fort per sorpresa en la cara, el cap i el cos deixant-la semiinconscient i commocionada. Aprofitant aquesta situació, la va violar i la va estrangular per darrere causant-li la mort per asfíxia.

Els membres del jurat afirmen que va posar fi a la vida de l'adolescent de Xella per a evitar que poguera denunciar-lo pels fets anteriors. A continuació, li va demanar un vehicle a un amic i va portar Vanessa fins a un avenc, de 30 metres de profunditat, on va llançar el cos embolicat en una manta. El cos va quedar enganxat en una branca, cosa que va veure el processat per ser de nit, i el van trobar el 28 d'octubre per un agent de la Guàrdia Civil.

Les drogues no van afectar les seues facultats

Les drogues no van afectar les seues facultats

També reconeix el jurat que Mañó va actuar pel fet de deixar patent la seua superioritat i dominació masculina sobre la menor, Vanessa, pel fet de ser dona, i que en el moment dels fets, tot i el consum previ d'estupefaents, no estava afectat en les seues facultats evolutives i cognitives.

La germana de la víctima, ha dit que, després de 4 anys de sofriment, res els retornarà la vida de Vanessa, però almenys que la seua germana “tinga la tranquil·litat que aquest monstre no eixirà i no podrà fer-li mal a cap persona més”.

També et pot interessar