El jurat dels Jaume I reconeix la tasca investigadora de tres valencians

Els guardonats valencians són José Antonio Sobrino (Medi Ambient), José García Montalvo (Economia) i Pura Muñoz Cánoves (Recerca Mèdica).

VÍDEO | El jurat dels Jaume I reconeix la tasca investigadora de tres valencians

El valencià José García Montalvo ha sigut un dels guardonats amb els premis Jaume I, que s’han donat a conèixer aquest dimarts a València. García Montalvo ha estat premiat en la categoria d’Economia valorant “la seua investigació lligada a la realitat econòmica i a la formulació de polítiques públiques”.

Així mateix, José Antonio Sobrino Rodríguez, nascut a Galícia però resident a Torrent des dels 8 anys, ha estat premiat amb el Premi Jaume I de Medi Ambient. 

Dues dones, en la categoria de Recerca Mèdica i Emprenedoria, han estat premiades en aquesta 31 edició. Es tracta de Pilar Muñoz Cánoves (Recerca Mèdica) i Carlota Pi (Emprenedoria).

Aquest és el llistat complet de premiats:

Recerca bàsica

Xavier Tolsa Domènech. Matemàtic. Nascut a Barcelona, l’any 1966. És professor investigador del ICREA al Departament de Matemàtiques de la Universitat Autònoma de Barcelona. És especialista en anàlisi geomètrica. El jurat ha destacat els seus avanços en teoria del senyal i neurociències. 

Economia

José García Montalvo. Llicenciat en Ciències Econòmiques per la Universitat de València i catedràtic d’Economia Aplicada de la Universitat Pompeu Fabra (UPF). Actualment és director del Departament d’Economia i Empresa. Ha publicat 13 llibres i més de cent articles en revistes. Està especialitzat en econometria, desenvolupament econòmic, mercat laboral dels joves i economia de l’habitatge. El jurat ha valorat la seua investigació lligada a la realitat econòmica, formulació de polítiques públiques 

Recerca mèdica

Pura Muñoz Cánoves (Miramar, 1962) és doctora en Farmacologia per la Universitat de València. És experta en envelliment cel·lular a partir dels processos de regeneració i creixement dels teixits musculars. Les seues investigacions se centren en la possibilitat de regenerar teixits musculars humans i en el seu impacte en malalties que impliquen trastorns neuromusculars (com la distròfia muscular de Duchenne) o la pèrdua de massa muscular (com el càncer), o en el procés mateix d’envelliment, qüestions sobre les quals ha escrit i publicat àmpliament. 

Medi ambient

José Antonio Sobrino Rodríguez. Físic. Va crear la Unitat de Canvi Global que estudia per mitjà de teledetecció les alteracions del clima, els canvis en la superfície terrestre i les modificacions atmosfèriques que poden alterar la capacitat del planeta per a sustentar la vida. Responsable de la posada en marxa de les estacions receptores d’imatges de satèl·lit del Laboratori de Processat d’Imatges (LPI) de la Universitat de València. El jurat ha valorat investigacions com els nous algoritmes per a calibrar la temperatura del planeta. 

Noves Tecnologies

Aníbal Ollero. Catedràtic de robòtica de la Universitat de Sevilla, és un expert en drons i robots voladors. El jurat ha destacat la seua capacitat per a l’excel·lència i la innovació així com la seua transferència de coneixement a les empreses. Entre els avanços sobreeixen els nous mètodes de navegació aplicats a la logística. 

Emprenedoria

Carlota Pi (Barcelona, 1976). Enginyera industrial. Cofundadora de l’empresa Holaluz, empresa tecnològica que comercialitza electricitat d’origen 100% renovable i de gas. El jurat n’ha valorat el coneixement del negoci i la visió comercial en l’ús d’energies renovables. Així mateix ha destacat que és un exemple d’inspiració personal per a les noves generacions. 

També et pot interessar

stats