El jurat dels Jaume I demana vigilar l'escletxa digital entre països i ciutadania

L'edició d'enguany ve inevitablement marcada per la pandèmia i gran part de les deliberacions són telemàtiques.

El patronat dels Premis Jaume I

Els més de 80 membres que integren el jurat dels premis Rei Jaume I, entre els quals hi ha 19 premis Nobel, han fet enguany una crida perquè es posen mitjans per a evitar que la bretxa digital amplie les diferències d'oportunitats entre les persones. En una declaració institucional que han llegit al convent de Sant Doménec de València, han alertat que una de les conseqüències de la crisi econòmica de 2020, derivada de l'actual situació sanitària, és la "creixent digitalització de la societat" en tots els àmbits, des del laboral fins al dia a dia de les famílies. Per a evitar el risc que es produïsca i amplie la bretxa digital entre països i entre la ciutadania, els jurats de la XXXII edició dels prestigiosos guardons científics demanen a la societat que treballe perquè aquest fenomen "no amplie més la diferències d'oportunitats, sinó que en tot cas les reduïsca".

L'edició d'enguany dels Jaume I quedarà inevitablement marcada per la pandèmia de la Covid-19 que ha sacsejat pràcticament tots els països del món. Un nou element, de fet, que per al jurat dels guardons ha posat de manifest la necessitat de reforçar l'impuls a la ciència i l'emprenedoria en tot el planeta. Precisament, el que aquests guardons científics, els més importants del país pel que fa a dotació econòmica, reivindiquen des que van crear-se ara fa 32 anys. Finalment, el jurat assenyala que caldrà assegurar-se "que els canvis bruscos originats en el procés de digitalització no deixen grans col·lectius de països i de ciutadans fora de la senda de l'avanç i el progrés que les tecnologies haurien de representar".

Després de llegir el manifest, han començat les reunions dels jurats de cadascuna de les sis categories del certamen. Alguns components han estat de manera presencial i la resta participen a través de videoconferència. La Fundació Premis Jaume I ha explicat que, atesos els diferents fusos horaris, les deliberacions han començat a les 17:00, hora espanyola, que coincideix amb les 08.00 hores a Califòrnia, lloc on resideixen i treballen diversos dels guardonats. La situació sanitària ha impedit que enguany se celebre cap acte social, i tampoc els jurats acudiran a col·legis, universitats o centres d'investigació com s'ha fet en passades edicions.

Aquest dimarts, en una cerimònia presidida pel president de la Generalitat, Ximo Puig, es proclamaran les persones guanyadores de 2020. El lliurament dels premis es durà a terme previsiblement a finals de novembre en un acte al qual, segons la Fundació Premis Jaume I, la Casa del Rei té un "compromís ferm" d'assistir, com ha fet cada any, sempre en funció de com es desenvolupe la pandèmia.

Cadascuna de les sis categories –investigació bàsica, economia, investigació mèdica, protecció del medi ambient, noves tecnologies i emprenedor– està dotada amb un premi de 100.000 euros, medalla d'or i diploma, la qual cosa el converteix en el guardó millor dotat del país. Els premis reconeixen persones amb una labor altament significativa i que l'hagen desenvolupada, majoritàriament, a Espanya. Fins al tancament del termini de presentació de candidatures, el passat 4 de maig, es van rebre 220 candidatures, amb un 20% de dones entre elles.

També et pot interessar

stats