Els jupetins grocs comencen a alçar el bloqueig als camioners a França

Donat que les protestes es convoquen per les xarxes, no es poden descartar nous incidents en els pròxims dies, segons afirma la patronal Fenadismer.

Aquest bloqueig ha provocat que milers de transportistes espanyols hagen passat diversos dies atrapats.
Aquest bloqueig ha provocat que milers de transportistes espanyols hagen passat diversos dies atrapats.

La Federació Nacional d'Associacions de Transport d'Espanya (Fenadismer) afirma que les últimes notícies que arriben dels camioners a França indiquen que s'estan desactivant tots els punts de conflicte dels jupetins grocs. Així ho ha indicat el president de Fenadismer, Julio Villaescusa, qui ha explicat que finalment no s'han tractat aquestes protestes en el Comité Nacional de Transports, que s'ha dut a terme al Ministeri de Foment.

A pesar que sembla que els manifestants gals estan alçant el peu, el problema radica, segons Villaescusa, en com s'organitza aquest conflicte per les xarxes, “no hi ha cap persona a què dirigir-se i per això potser el cap de setmana poden tornar a aparéixer a París”.

Les mobilitzacions limiten la circulació de prop de 20.000 camions, molts d'ells valencians, que travessen els Pirineus cada dia. Des que es van iniciar les protestes, els costos ja han ascendit a dos milions d'euros, segons els càlculs de les organitzacions de transportistes CETM, Fenadismer i Astic.

Aquest bloqueig ha provocat que milers de transportistes espanyols hagen passat diversos dies atrapats a l'interior dels seus vehicles en una situació greu de precarietat al no poder atendre les seues necessitats. “Ens ha segrestat, ens han retingut cinc dies en les carreteres en situacions lamentables on no tenien ni menjar, ni les necessitats més bàsiques cobertes”, ha lamentat Villaescusa. A més, denuncien els transportistes que la gendarmeria no ha aparegut en cap moment per a intentar solucionar la situació.

El sector de les fruites i hortalisses està particularment afectat a causa de la naturalesa perible de la seua mercaderia. A més, és un problema que va en cadena perquè els distribuïdors tenen parada l'entrada de taronges i en els camps no s'està recol·lectant al ritme habitual.

Protesta del govern d'Espanya a França

El Govern d'Espanya ha traslladat aquest dijous la seua protesta oficial a les autoritats de França per la decisió de tancar la frontera a Irun, arran d'una vaga de transportistes gals. Unes accions que ha produït retencions de 14 quilòmetres i dificultat la circulació entre països.

El Ministeri d'Afers exteriors ha instat les autoritats gal·les a adoptar “totes les mesures oportunes per a garantir amb total seguretat la lliure circulació de mercaderies”. Igualment, el govern espanyol ha posat els fets en coneixement de la Comissió Europea perquè inste a França a prendre aquestes mesures.

També et pot interessar

stats