La Junta Electoral ordena inscriure en el cens les persones amb diversitat funcional

La resolució s'ha aprovat quan està a punt de tancar-se el cens electoral per als comicis de maig, els primers amb la nova normativa.

Segons el Comité de Representació de Persones amb Discapacitat (CERMI), la mesura afectaria unes 100.000 persones
Segons el Comité de Representació de Persones amb Discapacitat (CERMI), la mesura afectaria unes 100.000 persones / Europa Press

La Junta Electoral Central ha donat instruccions a l'Oficina del Cens Electoral perquè, amb vista a les eleccions de maig i les pròximes, s'incorpore en el cens a totes aquelles persones amb diversitat funcional que hagueren sigut excloses com a conseqüència d'una resolució judicial de privació de dret a sufragi actiu. Segons el Comité de Representació de Persones amb Discapacitat (CERMI), la mesura afectaria unes 100.000 persones.

La resolució s'ha aprovat just quan està a punt de tancar-se el cens electoral per als comicis municipals, autonòmics i europeus de maig, els primers amb la nova normativa.

Aquesta instrucció s'adopta en compliment de l'última reforma de Llei orgànica del règim electoral generals (LOREG) per a garantir el dret de sufragi de totes les persones amb amb diversitat funcional. La norma, que va entrar en vigor el 7 de desembre de 2018, va eliminar les dues causes d'incapacitat civil per a l'exercici del dret a vot que recollia la LOREG. Els dos punts eliminats del text es referien a "els declarats incapaços en virtut de sentència judicial ferma" i als "internats en un hospital psiquiàtric".

La nova reforma determina que "tota persona podrà exercir el seu dret de sufragi actiu, conscient, lliure i voluntàriament, qualsevol que siga la seua forma de comunicar-ho i amb els mitjans de suport que requerisca".

També et pot interessar

stats