El juí del cas ERO queda vist per a sentència

L'expresident de la Junta d'Andalusia, Manuel Chaves, valora el juí com “una experiència vital”.

Moment del juí a l'Audiència Provincial de Sevilla
Moment del juí a l'Audiència Provincial de Sevilla / Europa Press

El juí de la coneguda com a peça política dels ERO, que ha assegut al banc dels acusats 22 ex-alts càrrecs de la Junta d'Andalusia, entre ells els expresidents Manuel Chaves i José Antonio Griñán, ha quedat vist per a sentència aquest dilluns un any, quatre dies i 152 sessions després.

Després del dret dels encausats a l'última paraula, de què cap d'ells ha fet ús, el magistrat Juan Antonio Calle ha donat per conclosa la sessió i ha quedat vista per a sentència aquesta peça denominada procediment específic.

“Una experiència vital”

Després de concloure l'informe final, el tribunal de la secció primera de l'Audiència Provincial de Sevilla ha obert el torn de dret a última paraula dels 21 encausats, la majoria dels quals ha contestat: “Res a afegir, senyories, moltes gràcies”.

No obstant això, els dos expresidents han afegit algunes paraules més. Chaves, el quart a ser cridat pel tribunal, ha afirmat que no tenia “res a afegir, excepte expressar el reconeixement a la labor del tribunal i que les intervencions de la fiscalia i els advocats de les defenses ha sigut un cúmul de coneixement i informació, una experiència vital”.

Per la seua banda, Griñán ha mostrat el seu “ple convenciment i suport” al que ha dit el seu lletrat en agraïment al tribunal per la seua actuació i suport a la sala.

Les penes dels acusats

Els 21 ex-alts càrrecs estan acusats pels delictes continuats de prevaricació i malversació, si bé alguns d'ells només han sigut enjudiciats per prevaricació, com Manuel Chaves, els exconsellers Gaspar Zarrías i Magdalena Álvarez, l'exviceconseller José Salgueiro, l'exdirector general de Pressupostos Antonio Lozano i l'excap del Gabinet Jurídic Francisco del Río, els quals s'enfronten a deu anys d'inhabilitació.

A més, les sol·licituds de pena van des dels sis als huit anys de presó per als acusats de prevaricació i malversació. En aquest grup es troben José Antonio Griñán, l'exconsellera d'Hisenda Carmen Martínez Aguayo, l'exinterventor general Manuel Gómez, l'exdirector general de l'Institut de Foment d'Andalusia (IFA) -posterior Agència d'Innovació i Desenvolupament d'Andalusia (IDEA)- Jacinto Cañete i l'exsecretària general tècnica d'Ocupació Lourdes Medina. Tots ells s'enfronten a sis anys de presó i 30 d'inhabilitació.

Els acusats amb una petició de huit anys de presó són els exconsellers Francisco Vallejo, José Antonio Viera i Antonio Fernández, els directors generals de Treball Francisco Javier Guerrero i Juan Márquez, l'exviceconseller d'Ocupació Agustín Barberá i l'exviceconseller d'Innovació Jesús María Rodríguez Román, l'exdirector general d'IFA/IDEA Miguel Ángel Serrano, i els exsecretaris generals tècnics Juan Francisco Sánchez i Javier Aguado.

L'advocat de Mans Netes, Rafael Prieto, va retirar l'acusació de malversació per a tots els acusats i íntegrament per a Chaves, l'exinterventor general Manuel Gómez i excap del gabinet jurídic de la Junta Francisco del Río.

També et pot interessar

stats