Què ens juguem durant el pont?

Amb els ulls posats en el Nadal, el pont de la Puríssima és una prova de foc per a l'evolució de la pandèmia.

Imatge d'arxiu de les carreteres valencianes durant el pont
Imatge d'arxiu de les carreteres valencianes durant el pont / À Punt NTC

Un pont festiu amb actituds irresponsables pot fer canviar l'evolució de la pandèmia. Del que passe aquests dies pot dependre l'aplicació de mesures més restrictives durant les festes nadalenques. La relaxació durant l'últim pont del Nou d'Octubre a la Comunitat Valenciana va comportar un augment exponencial de casos i un mes de novembre amb 537 morts, la xifra de decessos més alta des de l'abril.

Les autoritats alerten que abaixar la guàrdia aquests dies pot tindre conseqüències nefastes. El ministre de Sanitat mateix, Salvador Illa, ha recomanat aquest divendres no eixir de casa. “El mes de desembre ens el juguem en aquest pont i per Nadal. Ahir vaig veure imatges de cues de vehicles que anaven eixint de les ciutats. Compte amb això, compte amb això! Ens hem de quedar a casa”, ha expressat el ministre un dia abans que a la Comunitat Valenciana es perfile com serà el pla autonòmic definitiu de restriccions per al Nadal.

Benidorm no superarà el 40% d'ocupació

La prudència mana quedar-se a casa, i així es reflecteix en localitats turístiques com Benidorm, on l'última hora està més marcada per les cancel·lacions que per les reserves. El sector hoteler, ja molt castigat, espera que les reserves d'última hora ajudaran a recuperar una part del negoci, però la ciutat dels gratacels ofereix una imatge ben diferent de la de l'any passat. El 2019 els turistes omplien la ciutat i l'ocupació pujava fins al 80%. Enguany, amb els tancaments perimetrals, els turistes de fora no hi poden fer cap i es té més por de viatjar. Els empresaris asseguren que no es passarà del 35 o el 40 per cent amb turistes valencians i alerten de les cancel·lacions també per al Nadal.

El sector confia que el turisme de proximitat aportarà oxigen al negoci. És difícil equilibrar la reactivació econòmica i la salut, tota una prioritat. Per això localitats com ara Xàbia, l'Alfàs del Pi o Banyeres reforçaran la vigilància dels llocs d'oci per a evitar que la concurrència multitudinària de gent, unida a la relaxació de quatre dies festius, es convertisca més tard en un augment dels contagis.

Els pobles d'interior demanen responsabilitat

A l'interior de Castelló, la situació és ben diferent. Com ja va passar en el pont d'octubre, l'ocupació s'acosta al 100%. Tot i que la presència de turistes pot ajudar a millorar l'economia de la zona, la responsabilitat individual ha de ser clau en la contenció del virus. Per això pobles com Morella o Culla demanen als visitants que respecten totes les mesures de seguretat per a evitar contagis futurs entre la població.

No abaixar la guàrdia a Elda i Petrer

L'alcalde d'Elda, Rubén Alfaro, i l'alcaldessa de Petrer, Irene Navarro, van demanar dijous a la ciutadania que no abaixe la guàrdia i no es relaxe després de conéixer l'alçament del tancament perimetral a partir d'aquest divendres dels municipis alacantins on l’efecte de la Covid-19 s’ha notat amb més força els últims mesos.

“El compliment de les mesures ha aconseguit baixar els contagis les últimes dues setmanes un 40% a la localitat, però no ens podem relaxar perquè la situació és molt difícil, no sols a Elda i Petrer, sinó a tota la Comunitat Valenciana”, ha indicat Alfaro. Per la seua part, l'alcaldessa de Petrer, Irene Navarro, ha posat de manifest el “compliment de manera generalitzada” de les mesures per part dels veïns, però també ha demanat “responsabilitat i no abaixar la guàrdia”.

També et pot interessar